Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Elan Schwartzenberg, pe motiv că faptele s-au prescris, în dosarul legat de campusul social „Henri Coandă” din Constanţa, în care a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită, scrie G4Media.ro.

Fapta de complicitate la dare de mită pentru care omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată în decembrie 2017 s-ar fi prescris pe 6 iunie.

Ultimul act al faptei de complicitate la dare de mită în cazul lui Elan Schwartzenberg ar fi fost pe 6 decembrie 2011, au explicat aceleași surse. Lui i se aplică legea penală mai favorabilă, adică vechiul cod penal în care darea de mită (și complicitatea) se pedepsea cu închisoare de la 1 la 5 ani. Ceea ce înseamnă că termenul de prescripție generală e de 5 ani, iar cel de prescripție specială de 7 ani și jumătate. Aceasta înseamnă că prescripția specială a intervenit pe 6 iunie 2019.

Acesta a fost și motivul pentru care procurorii DNA și-au retras contestația față de revocarea mandatului internațional de arestare în cazul lui Schwartzenberg.

“Fapta a fost descoperită târziu, abia în 2016 a fost instrumentat dosarul și a fost trimis în instanță pe 27 decembrie 2017. De atunci, dosarul nu a ieșit din Camera preliminară, deși legea spune că această procedură nu poate dura mai mult de 60 de zile”, au declarat în iunie 2019 surse judiciare pentru G4Media.ro.

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București care a ținut dosarul din decembrie 2017 în procedura de camera preliminară se numește Mihaela Lavinia Cârciumaru.

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul este Ana Dana.

Decizia vine în dosarul privind banii pe care Radu Mazăre i-ar fi cerut mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, prin intermediul lui Schwartzenberg.

Potrivit rechizitoriului:

  • Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societății Shapir Structures S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câștige, în condiții avantajoase, o licitație având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanța.
  • Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societății offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi.
  • Reamintim că în aprilie 2019, Tribunalul București a anulat mai multe probe făcute de SRI în dosarul lui Elan Schwartzenberg și a decis şi revocarea mandatului de arestare şi restituirea cazului la DNA, toate aceste decizii fiind influențate de deciziile CCR.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here