La trei zile dupa ordonanta militara care instituia carantina in orasul Suceava, Arhiepiscopia Sucevei a primit o derogare speciala din partea Centrului Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei. Motivata prin nevoia de miscare a preotilor, derogarea a fost folosita si de sefii Arhiepiscopiei, pentru deplasari unde nu exista niciun fel de urgenta, a descoperit Recorder.ro.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a facut in permanenta presiuni pentru a obtine un regim preferential in timpul epidemiei si a incalcat reguli pe care oamenii de rand au fost fortati sa le respecte.

Inaltpreasfintitul Pimen (90 de ani) a inceput sa se simta rau si sa prezinte simptome specifice COVID-19 inca de joi, 16 aprilie. In ciuda acestui fapt, el a participat la Slujba de Inviere tinuta in seara zilei de sambata, la Manastirea „Sf. Ioan cel Nou“ din centrul orasului Suceava si transmisa in direct pe internet. In imagini, Pimen apare inconjurat de peste zece prelati, inclusiv episcopul-vicar Damschin Dorneanu, mana sa dreapta. Niciunul dintre cei prezenti nu poarta masca sau alt echipament de protectie.

A doua zi, Pimen s-a simtit tot mai rau, iar luni a ajuns la sectia de primiri urgente a Spitalului Judetean Suceava. A fost testat in regim de urgenta si declarat pozitiv cu COVID-19 in aceeasi zi. Practic, toti clericii care participasera alaturi de el la Slujba de Inviere deveneau contacti ai unei persoane infectate si trebuiau sa intre in autoizolare. In acest timp, cel mai important dintre ei din punct de vedere al rangului bisericesc, episcopul Damaschin Dorneanul, se plimba prin judet incalcand inclusiv carantina impusa prin ordonanta militara.

In ziua de luni, Damaschin Dorneanul apare oficiind o slujba la Manastirea Sihastria Putnei, aflata la 70 de kilometri distanta de Suceava. Conform unui reprezentant al manastirii contactat de Recorder, episcopul Damaschin “a fost impreuna cu noi si la Vecernia din duminica Invierii”.

Damaschin Dorneanul a  primit o derogare speciala pe care Arhiepiscopul Pimen a solicitat-o imediat dupa emiterea ordonantei militare. Astfel, pe 2 aprilie, Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei (CJCCI) a emis derogarea nr. 374200, care permite personalului bisericesc sa se deplaseze si dincolo de zona rosie.

Episcopul Damaschin Dorneanul s-a deplasat la Manastirea Sihastria Putnei pentru a participa la o slujba care ar fi fost oficiata si fara prezenta lui.

Citeste continuarea pe Recorder.ro.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here