Comisia Europeană atrage atenţia, într-un răspuns transmis Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, publicat de G4media.ro, că normele privind libertatea de exprimare trebuie luate în considerare de Consiliul Superior al Magistraturii. Precizările vin în contextul în care Inspecţia Judiciară propune Secţiei pentru Judecători a CSM suspendarea a trei judecători sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiţiei şi că au făcut politică pe un grup al magistraţilor de pe Facebook, scrie Epochtimes-romania.com.

„Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei sistemului judiciar, îi revine răspunderea de a lua în considerare normele privind libertatea de exprimare a magistraţilor cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, precum şi normele aplicabile conversaţiilor private”, se arată într-un răspuns transmis de secretariatul general al Comisiei Europene către Asociaţia Forumul Judecătorilor din România.

„Am fost informaţi că Inspecţia Judiciară a iniţiat o procedură disciplinară în legătură cu scurgerile de mai sus şi a solicitat suspendarea dvs., precum şi a altor doi judecători, din funcţiile dvs. până la finalizarea investigaţiei disciplinare. În contextul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) şi al Raportului privind statul de drept, Comisia va continua să monitorizeze aceste aspecte. Rapoartele anterioare MCV au identificat riscul utilizării subiective a procedurilor disciplinare împotriva magistraţilor”, se mai arată în răspunsul Comisiei Europene.

Reamintim că, printr-o adresă înaintată şefului CSM, şeful Inspecţiei Judiciare Lucian Netejoru propune suspendarea din funcţii a judecătorilor Dragoş Călin de la Curtea de Apel Bucureşti, Laurenţiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinţi şi Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.600 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here