Profesorul universitar Valerius Ciucă, de la Facultatea de Drept a Universităţii ”A.I. Cuza” Iaşi, fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene, îl contrazice pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în ceea ce privește cererea de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Koveși.

În anii ’50, interpretările juridice se făceau prin intermediul autorităților legale și judiciare sovietice. Astăzi, aberațiile juridice sunt acreditate prin interpretări paraconstituționale pe care nici măcar Curtea Constituțională nu poate să și le asume într-un mod decontextulist. Cu alte cuvinte, fără caz, nu există soluție… Cine promovează soluția înaintea cazului, se pare, forțează dreptul…

Ce-a fost asta? Ce-a fost acest jalnic spectacol ? Cum poți tu, Românie, să suporți asemenea nenorocire?

Totul este deconcertant. În afara oricărei ordini legale sau constituționale, cineva ne povestește despre ce-ar fi trebuit să se întâmple dar nu s-a întâmplat… Nici o umbră de instituție nu a fost prezentă la această povestire. Instituțiile s-au ascuns pentru a asculta vocea unei ectoplasme judiciare fără nici cea mai mică competență în materie de jurisdicție. România nu este țara saradelor; nu ne jucăm cu competențele ei instituționale și nu facem din acestea platforme de parelnice opinii. Dacă, cineva își permite să batjocorească această nație și să relativizeze acest stat cu instituțiile sale sobre și constituționale, înseamnă că peste 20 de milioane de români nu se regăsesc pe teritoriul pe care antecesorii lor serioși i l-au rezervat… Nici cele mai elucubrante gânduri ale noastre nu pot fi „gazde” ale acestor stupefacții. Nici unul dintre cele 20 de puncte nu are susținere juridică sau rațională. Oricare dintre pricinile prezumțioase este obiect de judecată. Cum este posibil ca factorul politic să-și permită a judeca? Unde s-a mai întâmplat asemenea absurditate fără a fi catalogată ca gravă ingerință în actul de justiție? Justiție înainte de justiție? Unde s-a mai întâmplat asta? Nici măcar la prezumțioșii staliniști… Este de-a dreptul siderant să văd la „oameni ai instituțiilor” conduită lipsită de minima inițiere instituțională…

Să te înflăcărezi în fața proclamațiilor media este meritoriu. Înseamnă că sufletul tău este, încă, vibratil. Dar, să rămâi pasiv la iraționalitatea pură a celor care trebuie să întruchipeze sufletul statalității, este ca și cum ai fi catatonic la scena uciderii familiei tale… Iar asta nu mai este gluma…”, scrie domnia sa pe Facebook.

Valerius M. Ciucă (n.1960) este profesor dr.  la Facultatea de Drept a Universității “Al.I.Cuza” din Iași, professor asociat la ULCO, Lab.RII, Franța, profesor invitat la University of Ottawa, Canada, 2013, ex-judecător al Tribunalului Uniunii Europene, membru fondator al Fundației Academice ”Petre Andrei” din Iași, al Centrului ”Robertianum” de Drept Privat al Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, al Cercului de hermeneutică juridică ”Școala dreptului organic”, al Centrului de cercetări juridice ”Școala exegetică după metoda postglosatorilor”; fost bursier al Guvernului Franței,  al American Bar Association și al Jagellonian University din Cracovia, al Consiliului Europei și al Academiei de Drept European din Florența, al Institutului de Drept Internațional, pendinte de Georgetown University, Washington etc. pentru diverse stagii de cercetare; membru în diverse societăți academice, de cercetare și filantropice din România și din străinătate.  Este membru aderent al Asociatiei romane de drept si afaceri europene – ARDAE.

Discipol spiritual, prieten și colaborator al unor renumite personalități precum: judecătorul Mircea Hâncu, prof. dr. doc. Marțian Cotrău, profesor emeritus Jean Carbonnier, prof. dr. Petru P. Andrei și prof. dr. Gheorghe Scripcaru, asistent al profesorului emerit Mihai Vasile Jacotă, a participat la numeroase congrese, conferințe și reuniuni științifice în România și în străinătate.

Este autor al unor studii și cărți, precum:  Procedura partajului succesoral, (teză de doctorat, sub conducerea prof. dr. Dumitru Radu), Ed. Polirom, 1997, Lecții de sociologia dreptului, Ed. Polirom,1998, Lecții de drept romanvol. I-IV, Ed. Polirom, 2001 ; Lecții de hermeneutică juridică, Ed. Fundației Academice AXIS, 2003 ; Lecții de drept privat comparat(vol. I-III, colectiv), 2005 ; Patografia Mihai Eminescu (cu Ghe. Scripcaru), Ed. Junimea, 2004 ; Psihanaliză și hermeneutică juridică. Pledoarie pentru iubirea necondiționată (cu Ghe. Scripcaru et al.), 2005 ; Individul radical (cu Ghe. Scripcaru), 2006 ;Deontologie judiciară. Syllabus (cu Ghe Scripcaru et al.), Ed. Sedcom Libris, 2010 ; Vagant prin ideea europeană. Fulgurații juridico-filosofice, 2011; Itinerarii prin pretoriile europene. Selecție subiectivă de cazuistică europeană, 2011; Euronomosofia. Periplu filozofic prin dreptul european organic. Lecțiuni, Vol. I., Prolegomene la o operă în eșafodaj, 2012 etc.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate.

4 COMENTARII

  1. Daca ditamai profesorul de drept nu realizeaza situatia din domeniul justitiei din Romania, e vai de mama noastra. Politica strutului este echivalenta cu somnul ratiunii. Nu mai vorbesc de ineptiile de genul ca politicul judeca. Sa deducem de aici ca procurorii fac justitie. Mai citeste domnul acesta- zis profesor- Constitutia.

  2. Ei știu?? Și e corect oare să judeci omul nu fapta? Sa indentifici întâi țina, persoana și abia după asta sa sapi după o fapta și să fabrici denunțuri că sa ai motivatie? Prioritățile sa fie funcție de poziția politică a persoanei și nu a gravității faptei? Sa te suprapui legiuitorului și să-i ‘judeci’ actele normative? Sa ai o conduita duală, să închizi ochii la mizeria din ograda proprie? Nu știu, intreb și eu… Acest reputat domn care semnează articolul, vad fost judecător pe la UE, crede că astfel de practici sunt tolerate in tarile Uniunii? Mira-m-aș foarte!

  3. Ai dreptate, vai de mama voastra ca a nascut niste paraziti postaci ca voi. In conditiile in care politicienii tipa in gura mare ca cei trimisi in judecata sunt nevinovati fara a astepta sa se dea o hotarare judecatoreasca definitiva inseamna antepronuntare.Ia sa vad si eu niste dovezi palpabile, o sentinta un raport al inspectiei judiciar, chiar daca parte din ea este subordonata penalilor, din care sa reiasa ca DNA sau Kovesi a facut toate aberatiile enumerate de voi. Dar ce mai conteaza o expertiza criminalistica, o sentinta, un raport al inspectiei judiciare atunci cand adevarul este la televiziunile unor infractori si la politicienii grupului infractional organizat PSD-AlDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.