Primele piedici puse Codruței Kovesi la EPPO: Are buget mare, dar nu mai poate face angajări

1090
0

Șefa Parchetului European (EPPO), instituţie nouă a Uniunii Europene, a declarat într-un interviu că mai are nevoie de cel puţin 50 de anchetatori, pentru a lucra cu motoarele în plin. Laura Codruţa Kovesi a mai spus că de la 1 iunie (când a început activitatea propriu-zisă) şi până acum au fost înregistrate peste 300 de cazuri, scrie Ziaristii.com.

„Încă nu avem suficiente resurse. Avem nevoie de mai mult personal, încă cel puţin 50 de persoane aici, în Luxemburg, pentru a putea avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari şi pentru a trata toate cazurile pe care le vom primi. Sper că pentru anul viitor vom primi mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”, a spus Laura Codruța Kovesi în interviul acordat revistei Risk & Compliance Journal, o publicaţie online a celebrului „Wall Street Journal”, care a publicat vineri extrase pe site-ul său.

Fosta șefă a DNA a explicat că a primit mai mulţi bani pentru bugetul Parchetului, dar nu a primit aprobarea de a angaja mai mulţi oameni.

„Şi ce ar trebui să fac, să cumpăr flori pentru birou?! Nu, ar trebui să folosim banii într-un mod înţelept. Ar trebui să folosim banii pentru a angaja mai mulţi oameni, pentru că avem nevoie de mai mulţi oameni. Aşa că acum mă aflu în situaţia în care cer organului decizional al EPPO să returneze nişte bani Comisiei Europene, pentru că nu avem aprobarea de a angaja mai mulţi oameni”.

Parchetul European așteaptă informații de la oricine, despre infracțiuni comise cu fonduri UE

Codruța Kovesi a mai spus în interviu că, pe baza regulamentului, Parchetul poate coopera cu orice persoană fizică sau juridică deținătoare de informaţii despre infracţiunile care au fost comise, dacă acestea intră în jurisdicţia sa.

„De exemplu, orice companie privată ne poate trimite rapoarte, informaţii sau plângeri legate de infracţiunile care intră în jurisdicţia EPPO. Avem pe site-ul nostru posibilitatea de a trimite această plângere în cele 22 de limbi ale statelor membre participante”.

În ceea ce priveşte investigaţiile legate de fraudele cu fonduri UE, acestea nu au fost întotdeauna prima prioritate a autorităţilor naţionale.

„Până acum, a spus procurorul-şef european, am văzut că există discrepanţe uriaşe între statele membre. Avem state membre care au investigat 5 sau 6 cazuri într-un an”.

Alte state membre au investigat sute de cazuri într-un an.

„În opinia mea, nu există nicio ţară curată. În acele state membre în care numărul de cazuri nu a fost atât de mare, acest lucru nu înseamnă că acestea sunt curate. Poate că nu au detectat infracţiunile, poate că nu au tratat acest fenomen ca pe o prioritate. Acum, având EPPO, acest lucru se va schimba”.

Laura Codruţa Kovesi a spus că Parchetul European a înregistrat până acum mai mult de 300 de cazuri care i-au fost sesizate de la lansarea sa la 1 iunie şi a estimat prima punere sub acuzare până la sfârşitul anului.

Care, dintre cei doi liberali, este potrivit pentru a prelua conducerea PNL-ului și pentru a asigura o reformă reală a partidului?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.