Președintele Klaus Iohannis și guvernul condus de premierul Florin Cîțu au gestionat haotic pandemia timp de luni de zile și „nu au făcut aproape nimic” pentru a contracara scepticismul generalizat legat de vaccinul împotriva COVID-19, scrie publicația germană Deutsche Welle, în urma discursului susținut marți seara de șeful statului.

„Unii comentatori au considerat discursul (lui Klaus Iohannis de marți seara, 19 octombrie – n.r.) cinic – deoarece Iohannis și guvernul pe care l-a susținut, condus de prim-ministrul Florin Cîțu, care este acum doar interimar, au acționat haotic în gestionarea pandemiei de luni de zile, au închis ochii și chiar au minimizat pericolele coronavirsului”, a scris Keno Verseck, într-un articol publicat miercuri de Deutsche Welle.

De asemenea, jurnalistul german mai amintește că, în luna iunie, președintele Iohannis cataloga campania de vaccinare anti-COVID-19 din România drept un „succes” și anunța sfârșitul pandemiei, în timp ce premierul Cîțu susținea că pandemia a fost „eliminată”, în ciuda avertismentelor experților în legătură cu cel de-al patrulea val.

„În iunie, Iohannis a descris campania de vaccinare din țară drept un «succes» și a spus că pandemia a ajuns la sfârșit. Florin Cîțu a mai declarat în iunie că pandemia a fost «eliminată» – deși experții l-au contrazis deja la acea vreme și au solicitat pregătirea pentru al patrulea val de coronavirus.

Dar guvernul a rămas în mare măsură inactiv și chiar a recurs la relaxări (relaxarea restricțiilor – n.r.). Cerința de a purta mască în instituțiile și magazinele publice a fost cu greu aplicată, iar restricțiile privind evenimentele de masă, cum ar fi certificatele de vaccinare sau testele, nu au fost adesea monitorizate. Nici guvernul nu a făcut apeluri puternice la vaccinare. Abia la începutul lunii octombrie, când a apărut deja cel de-al patrulea val devastator de coronavirus, guvernul a emis din nou noi restricții, cum ar fi o obligativitatea extinsă de purtare a măștii cerință, carantina de noapte și restricții la evenimentele de masă”, mai arată DW.

Versek mai scrie că Iohannis și Cîțu nu au făcut până în prezent „aproape nimic” pentru a combate scepticismul larg răspândit în legătură cu vaccinul anti-COVID-19, permițând astfel antivacciniștilor să distribuie știri false și teorii ale conspirației , precum și să demonstreze în stradă împotriva certificatului verde și imunizării cu serul aprobat de agențiile medicale internaționale.

„Mai presus de toate, însă, șeful statului și guvernul au făcut până acum aproape nimic pentru a contracara scepticismul generalizat în legătură cu vaccinul (împotriva COVID-19 – n.r.). Oponenții vaccinării au putut să demonstreze nestingheriți în țară, iar sute de mii de știri false despre vaccinuri și programe de vaccinare circulă pe rețelele de socializare din România. O înregistrare audio din timpul unui curs la o școală din orașul Botoșani din nordul României a ajuns recent în presă. Elevii critici realizaseră înregistrarea în secret. Un profesor a vorbit despre faptul că vaccinarea te-ar transforma într-un «zombie» și a acuzat spitalele de exterminare în masă organizată «ca la Auschwitz»”, mai relatează Deutsche Welle.

Dacă președintele Iohannis ar fi suspendat, cum ați vota la referendumul de demitere?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.