Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a reacţionat vehement, duminică, după ce România a fost amendată cu 3 milioane de euro de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a transpus Directiva UE privind spălarea de bani, scrie Epochtimes-romania.com.

„Noi, cetăţenii cinstiţi care ne achităm taxele şi impozitele la timp şi plătim penalităţi dacă întârziem, trebuie să scoatem acum din buzunare 3 milioane de euro din cauză că România avea deadline la 26 iunie 2017 pentru modificări la legea spălării banilor, dar Guvernul le-a iniţiat de abia în mai 2018 şi Parlamentul le-a votat tocmai în iunie 2019. Or, când România e condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor omului în privinţa procesului echitabil, se cere sus şi tare ca magistraţii vinovaţi să răspundă. Dar când România e condamnată la CJUE pentru încălcarea obligaţiilor de transpunere în legislaţia internă a directivelor europene, nimeni nu spune nimic”, a afirmat Danileţ.

Magistratul a subliniat că, dacă puterile sunt egale, atunci românii ar trebui să ceară ca şi răspunderea să fie egală.

„Aşa că: să răspundă Guvernul pentru OUG şi OG respinse în Parlament, să răspundă Guvernul pentru HG şi miniştrii pentru ordine anulate de instanţele judecătoreşti, să răspundă Parlamentul şi Guvernul pentru acte normative adoptate şi apoi declarate neconstituţionale, să răspundă Parlamentul şi Guvernul pentru condamnările la CJUE în caz de netranspunere deloc sau la timp a legislaţiei europene! Păi, nu?!”, a declarat Danileţ.

Reamintim că CJUE a amendat, joi, România cu suma de 3 milioane de euro pentru întârzierea şi aplicarea incompletă a Directivei privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul finanţării terorismului.

Directiva 2015/8491 urmăreşte să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor şi al finanţării terorismului. Statele membre trebuiau să transpună această directivă în dreptul lor naţional până la 26 iunie 2016 şi să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate în această privinţă.

La 27 august 2018, Comisia a sesizat Curtea cu două acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, considerând că România, pe de o parte, şi Irlanda, pe de altă parte, nu au transpus în mod complet Directiva 2015/849 în termenul stabilit în avizele motivate respective, şi nici nu au comunicat măsurile naţionale de transpunere corespunzătoare.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here