Fostul fotbalist și antrenor Cornel Dinu (73 de ani) a fost deposedat de certificatul de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989. Decizia a fost luată de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, scrie Comisarul.ro. Decretul de revocare a certificatului lui Cornel Dinu a fost emis pe 31 mai 2022.

Deocamdată, actul n-a intrat încă în vigoare pentru că mai trebuie validat și de Curtea de Apel București. Dacă sentința definitivă confirmă decretul emis de Secretariatul de Stat, Cornel Dinu va rămâne doar cu pensia specială de general de Interne, și va pierde indemnizația de revoluționar, în valoare de 2.000 de lei. El a încasat acești bani, lună de lună, în ultimele 3 decenii. De asemenea, odată cu pierderea statutului de revoluționar, Dinu nu va mai avea transport gratuit și nici scutire la plata impozitelor.

Revoluționarul Cornel Dinu: o minciună demascată după 30 de ani!

Pretinsa activitate de revoluționar a lui Cornel Dinu – pe care Revoluția l-a prins ca antrenor la FC Scornicești, echipa clanului Ceaușescu – este foarte discutabilă. De pildă, el a afirmat în fața comisiei de anchetă că „în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 l-a convins pe domnul Ilie Năstase să plece în străinătate pentru a putea fi cunoscute acțiunile din Timișoara și București, iar ulterior de la aeroport a plecat la Televiziune, unde la orele 14.30 a vorbit mulțimii care se afla în curtea TVR. După aceea, a făcut parte din comandamentul de la etajele 6 și 11 ale TVR care aveau ca obiect inițierea și concretizarea acțiunilor revoluționare”.

Comisia a menționat că Dinu nu și-a putut proba afirmațiile. Cel puțin într-o privință, declarațiile lui Cornel Dinu sunt chiar contrazise. Ilie Năstase afirma, într-un interviu acordat acum aproape 10 ani publicației „Adevărul”, că Dinu l-a condus, într-adevăr, la aeroport, dar nu pentru că l-ar fi convins să popularizeze cauza Revoluției, ci pur și simplu pentru că era periculos să mai rămână în țară. Năstase a spus că plecarea a avut loc pe 23 decembrie, și nu pe 22, așa cum a pretins ulterior Dinu.

Iată fragmentul din interviul lui Ilie Năstase în care fostul tenisman a relatat întâmplarea: „În ’89 locuiam la Paris. Veneam, însă, în ţară în fiecare decembrie, să-mi văd părinţii. Când am plecat de la Paris, cam pe 17 decembrie 1989, mi s-a spus pe aeroport: «Vezi că sunt probleme în România». Am plecat totuşi. Am ajuns în Bucureşti şi m-am trezit cu Cornel Dinu la mine acasă. El mi-a zis: «Trebuie să pleci!». Eu: «De ce?». El: «Că nu-i bine». Eu: «Nu plec, că am avion tocmai pe 24». Până la urmă am acceptat şi m-am dus să-mi rezerv biletul la Air France, la Ambasada Franţei. Era 21 decembrie şi am văzut fum în faţă, se trăgea pe acolo. Şi am luat-o la fugă. La Ambasada Franţei mi-au zis că pot pleca tocmai pe 23 decembrie. Avionul meu a fost ultimul care a plecat. Nu s-a mai putut pleca din ţară după aia. Până să plec, însă, a mai fost ceva. Ţiriac îmi spusese mai demult ceva de o puşcă. O puşcă de vânătoare, primită de la Maurer, pe care nu putea s-o aducă în Franţa. Şi m-a pus pe mine să i-o aduc. El, Ţiriac, nu ştiu de ce, nu a venit deloc în România timp de 5 ani înainte de Revoluţie. Făcusem cerere să pot transporta puşca asta cu mult timp înainte. Mă sună pe 22 decembrie cineva şi îmi spune: «Domnu’ Năstase, să ştiţi că i-a ieşit aprobarea domnului Ţiriac. Să veniţi să vă dau puşca, să i-o duceţi în Franţa». Eu, idiot, mă duc, iau puşca într-o geantă de piele şi plec cu ea pe umăr. Pe 23 decembrie am plecat la aeroport cu maşina lui Cornel Dinu, cu puşca după mine. La ce vânzoleală era la Aeroportul Otopeni, nu s-a mai uitat nimeni ce transport eu şi aşa am plecat cu puşca. În avion m-am întâlnit şi cu Sever Mureşan. Pleca Sever Mureşan!”.

Bilețele otrăvite pentru echipa lui Teodor Brateș

Nici celelalte afirmații ale lui Dinu nu s-au putut verifica. Un singur martor a afirmat că l-a întâlnit pe antrenor la TVR, dar abia pe 24 decembrie, și nu pe 21, așa cum spune Dinu.
Până la urmă, cel cunoscut în lumea fotbalului drept Procuroru’ n-a reușit să demonstreze că a făcut ceva important în perioada 14-22 decembrie 1989, până la ora 12.10, când dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit cu elicopterul de pe acoperișul CC al PCR.

Din mărturiile celor din TVR, Cornel Dinu a acționat în interiorul instituției abia din după-amiaza zilei de 22 decembrie, când Ceaușescu era deja arestat prin județul Dâmbovița. Exact la fel a procedat și mentorul său, Ion Iliescu (omul sovieticilor), cu care se afla în legătură permanentă. De altfel, în acele zile, fostul fotbalist din curtea Miliției/Securității a primit misiunea de a avea grijă de Nina Iliescu, soția lui Ion Iliescu, pe care a găzduit-o la el acasă.

Cât a stat în TVR, Cornel Dinu a făcut parte din echipa de dezinformare instalată în Redacția Știri, condusă de facto – în acele zile – de Teodor Brateș. Dinu era un fel de aghiotant al lui Dan Marțian, adus – conform planului conspirației sovietice – de la Academia de propagandă comunistă „Ștefan Gheorghiu”. Bilețele ticluite de echipa Dan Marțian – Cornel Dinu, în care lucrau mai mulți angajați ai TVR, dar și „săgeți” venite din exterior, erau trimise prin „curieri” în Studioul 4, unde erau cititte pe post de Teodor Brateș, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, George Marinescu, Petre Popescu, Cornelius Roșiianu etc. Minciunile lansate prin aceste bilețele au contribuind la „psihoza teroristă”, trimițând la moarte mulți oameni în acele zile teribile.

Secretar de stat în primul Guvern Roman, sub patronajul lui Ion Iliescu

Chiar dacă înainte de Revoluție a activat la cluburi de fotbal din sfera de influență a puterii comuniste și n-a participat la alungarea dictatorului, Cornel Dinu a reușit să cadă în picioare după schimbarea regimului. A fost numit secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, în primul Guvern Petre Roman, postură din care a contribuit la instalarea cuplului Mircea Angelescu – Mircea Sandu la conducerea fotbalului românesc. Ulterior, în 1992, a ajuns selecționerul naționalei tricolore.

Cornel Dinu și-a pierdut certificatul de revoluționar la plângerea revoluționarului (autentic, de data aceasta) Marian Moroșanu, alias Marian Ceaușescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.