Palatele, iahturile şi podgoriile care i-ar fi fost oferite lui Vladimir Putin de prieteni şi oligarhi pot fi astăzi legate de ceea ce pare a fi o reţea care deţine active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de lire sterline), scrie Epochtimes-romania.com.

Analiza unor e-mailuri din Rusia a relevat un fir roşu care leagă mai multe case de vacanţă şi alte bunuri care ar fi fost folosite de preşedintele rus. Deşi oficial acestea sunt deţinute de persoane, companii şi organizaţii caritabile separate, ele sunt legate printr-un nume de domeniu de e-mail comun, LLCInvest.ru, scrie Guardian. LLCInvest nu este un furnizor standard de e-mail deschis publicului, cum ar fi Yahoo, ci un domeniu deţinut de o companie de telecomunicaţii care are legături strânse cu Bank Rossiya, considerată a fi „banca lui Putin.”

Din analiza e-mailurilor mai reiese că directorii şi administratorii asociaţi cu unele dintre entităţile separate care deţin şi gestionează aceste active au discutat problemele de afaceri zilnice ca şi cum ar face parte dintr-o singură organizaţie.

Un expert anticorupţie din Rusia, care a solicitat anonimatul, având în vedere situaţia politică de la Moscova, a declarat că descoperirile au ridicat semne de întrebare cu privire la existenţa unui nivel de „management comun”.

„LLCInvest seamănă cel mai mult cu o cooperativă sau o asociaţie, în care membrii săi pot face schimb de beneficii şi de proprietăţi”, a sugerat acesta.

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o bogăţie imensă prin intermediari, alimentată de o serie de scurgeri de informaţii în spaţiul public, precum cele din celebrul scandal Pandora.

Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a afirmat în urmă cu 10 ani că a fost în spatele unui plan care a permis unui grup de oligarhi de top din Rusia să adune miliarde de ruble într-un fel de „fond de investiţii” în beneficiul lui Putin, care era pe atunci prim-ministru. Afirmaţiile au fost negate, iar Kolesnikov a fost obligat să fugă din Rusia.

Luna trecută, guvernul britanic a pus în contrast „stilul de viaţă luxos” al lui Putin cu sursele lui oficiale de venit în care apar „bunuri modeste”, respectiv un mic apartament în Sankt Petersburg, două maşini din epoca sovietică din anii 1950, o rulotă şi un mic garaj.

În urma unei investigaţii care a durat un an, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi site-ul de ştiri în limba rusă Meduza au identificat 86 de companii şi organizaţii non-profit ai căror reprezentanţi par să folosească numele de domeniu comun LLCInvest, adesea alături de conturi de e-mail corporative.

Afirmaţiile privind existenţa unei averi prezidenţiale secrete sunt negate, iar un lanţ de proprietate care să conducă la Putin nu a fost identificat. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat: „Preşedintele Federaţiei Ruse nu are nicio legătură sau afiliere cu obiectele şi organizaţiile pe care le-aţi numit”.

Potrivit OCCRP şi Meduza, printre bunurile legate de organizaţii sau de structurile corporative din jurul acestora în care se pare că a fost folosit domeniul de e-mail LLCinvest.ru se numără:

– Un palat de 1 miliard de lire sterline despre care principalul critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi (acum după gratii în urma unui proces politic), a afirmat că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin în Gelendzhik, la Marea Neagră.

Oligarhul miliardar Arkadi Rotenberg, care se află sub incidenţa sancţiunilor UE şi SUA, a pretins că este deţinătorul proprietăţii.

Registrele corporative din baza de date Spark din Rusia indică faptul că proprietatea aparţine unei firme numite Kompleks, a cărei companie mamă este Binom. Directorul companiei Binom până în iulie anul trecut pare să aibă un domeniu de e-mail înregistrat LLCInvest.ru. Adresa LLCinvest.ru rămâne citată în Spark, cea mai mare bază de date a companiilor din Rusia, ca fiind un contact.

– Podgorii în jurul palatului Gelendzhik. Navalnîi a susţinut că podgoriile au fost un „hobby” al lui Putin care a scăpat de sub control.

Podgoriile din jurul palatului aparţin unei organizaţii non-profit fondate de doi asociaţi ai lui Putin, Gennady Timchenko şi Vladimir Kolbin, ambii aflaţi, de asemenea, sub sancţiuni occidentale. Kolbin şi alte persoane asociate cu podgoriile par să aibă conturi de e-mail LLCInvest.ru.

– Staţiunea de schi Igora din regiunea Leningrad, unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013. Potrivit evidenţelor funciare, aceasta este deţinută de Ozon, o companie în care prietenul lui Putin, preşedintele şi cel mai mare acţionar al Bank Rossiya, Yuri Kovalchuk, care se află sub sancţiuni occidentale, a avut o participaţie importantă. Contul de e-mail LLCInvest.ru este un contact în registrele Spark ale companiei-mamă a Ozon, Relax.

– O vilă la nord de Sankt Petersburg, cunoscută de localnici drept „Dacha lui Putin”. Vila Sellgren a fost deţinută de Oleg Rudnov, un prieten din copilărie al lui Putin, şi a fost moştenită de fiul acestuia, Serghei Rudnov, prin intermediul unei companii numite North. Rudnov pare să folosească adrese de e-mail LLCInvest.ru, potrivit înregistrărilor Spark.

– O clădire îmbrăcată în lemn la nord de Sankt Petersburg, cunoscută sub numele de Cabana Pescarului. E-mailurile scurse de la o firmă de construcţii sugerează că trei companii diferite care folosesc numele de domeniu au deţinut diferite parcele de teren în jurul complexului, în timp ce o a patra entitate LLCInvest – o organizaţie non-profit numită Revival of Maritime Traditions – a gestionat construcţia. Aceeaşi fundaţie, aflată recent sub incidenţa sancţiunilor occidentale, deţine două iahturi, Shellest şi Nega, despre care Trezoreria SUA spune că ar avea legături cu Putin.

Activele în valoare de 4,5 miliarde de dolari deţinute de entităţile LLCInvest includ depozite mari de numerar. Două fundaţii fără scop lucrativ, cofondate de Timchenko şi Kolbin, care, potrivit registrelor corporative Spark, par să folosească numele de domeniu, au la dispoziţie fonduri semnificative.

Development of Agrarian Initiatives avea 17 miliarde de ruble (248 de milioane de lire sterline) în contul său de depozit la sfârşitul anului 2020, în timp ce Development of an Effective Investment Market deţinea peste 20 de miliarde de ruble (292 de milioane de lire sterline) în depozite pe termen lung şi aproape 5 miliarde de ruble (73 de milioane de lire sterline) în depozite pe termen scurt la sfârşitul anului 2020, potrivit conturilor disponibile public.

LLCInvest nu este un furnizor standard de e-mail deschis publicului, cum ar fi Yahoo, ci un domeniu pe un server deţinut de Moskomsvyaz, o companie de telecomunicaţii care are legături strânse cu Bank Rossiya. Banca din Sankt Petersburg se află sub incidenţa sancţiunilor occidentale şi este descrisă de Trezoreria SUA ca fiind „banca personală a înalţilor funcţionari ai Federaţiei Ruse”.

Descoperirea domeniului comun de e-mail a fost făcută prin analiza metadatelor scurse de pe serverele Moskomsvyaz, care par să arate numele expeditorilor şi destinatarilor e-mailurilor LLCInvest.ru, subiectul şi ora corespondenţei. Aceste date au fost verificate încrucişat cu înregistrări din surse deschise şi cu o scurgere separată a conţinutului unor mesaje complete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.