O serie de amendamente depuse de PSD, prin senatorul Lucian Romașcanu, la un proiect de lege din Senat ar forța compania de telecomunicații RCS&RDS, potrivit documentului consultat de G4Media.ro, să vândă postul de televiziune Digi24. Mai precis, dacă prevederea ar fi adoptată, orice cablist care are mai mult de 40% din piața de cablu și deține și posturi TV trebuie să renunțe fie la afacerea de cablu, fie la televiziuni, scrie G4Media.ro.

Or, potrivit unui raport oficial al ANCOM, RCS&RDS avea în 2021 o cotă de 74,4% din piața de cablu.

Lucian Romașcanu, care este și ministru al Culturii și unul dintre apropiații președintelui Marcel Ciolacu, a formulat mai multe amendamente la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002. Amendamentele sunt dezbătute în Senat, care este și cameră decizională.

Practic, amendamentele depuse de Lucian Romașcanu ar obliga un distribuitor de servicii care ”deține putere semnificativă pe piață” să opteze ”pentru păstrarea activității doar pe una dintre piețe”.

Instituția care va decide că un cablist trebuie să-și vândă posturile TV dacă ”deține putere semnificativă pe piață” este CNA, potrivit amendamentelor depuse de Lucian Romașcanu.

Motivația invocată de Lucian Romașcanu pentru această măsură drastică? ”Soluția este necesară pentru preîntâmpinarea abuzului de poziție dominantă al unui operator economic, care ar putea folosi poziția preponderentă pe care o deține pe una dintre piețe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piață”, potrivit amendamentelor citate.

G4Media a încercat să îl contacteze pe senatorul PSD Lucian Romașcanu pentru a afla de ce este necesară o astfel de prevedere, dar nu am reușit până la ora publicării. Vom reveni cu detalii când vom reuși să îl contactăm.

Compania RCS&RDS a comentat amendamentul la Legea audiovizualului prin care marii operatori de cablu care deţin şi posturi TV pot fi obligaţi de CNA să renunţe la una dintre activităţi, afirmând că nu consideră că ar trebui să renunţe la niciuna dintre activităţi – cea de operator de cablu şi cea de media – neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe, potrivit agenției News.ro. De asemenea, RCS&RDS propune ca proiectul de modificare a legii să fie adoptat în forma propusă de Guvern, pentru conformarea rapidă cu legislaţia europeană, iar alte modificări să fie discutate separat, inclusiv cu toţi jucătorii privaţi din pieţele de profil”. Oficialii RCS&RDS subliniază însă că „interesele unor companii private, aflate în directă concurenţă şi uneori chiar în conflict, nu ar trebui să fie arbitrate de către Parlament”.

Un alt amendament controversat propus de Lucian Romașcanu ar obliga cabliștii care depășesc 40% din piață să retransmită gratuit orice televiziune nou lansată timp de 12 luni. Unul dintre cei care au susținut puternic această prevedere în timpul dezbaterilor din Comisia de Cultură a Senatului a fost Adrian Sârbu, proprietarul televiziunii Aleph News. Adrian Sârbu se află în conflict cu RCS&RDS, pe care o acuză că nu respectă legislația ce prevede că Aleph News trebuia inclusă în grupul tematic de știri, alături de Digi24.

PSD a mai avut în trecut inițiative legislative care ar fi vizat RCS&RDS. În 2019, în plin regim Dragnea, PSD a adoptat o ordonanță de urgență prin care operatorii telecom care au construit ilegal rețelele de cablu ar fi fost amendați serios. Într-un interviu la România TV din 26 iulie 2018, Darius Vâlcov acuza RCS că și-ar fi construit aproape jumătate din rețeaua de cablu fără avize. Ulterior, după negocieri cu piața operatorilor de cablu, guvernul PSD a revenit asupra prevederilor inițiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.