Raed Arafat a elaborat vineri dimineață un document, numit „Hotărârea nr. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României”, prin care propune limitarea deplasării persoanelor pe fondul stării de urgență, scrie Ziaristii.com.

În scurt timp, cineva din preajma lui Arafat a „sifonat” documentul spre ziarul Libertatea, de unde a fost preluat de toată presa. Arafat s-a înfuriat, dă dezmințiri și face precizări, iar pe „sifonar” vrea să-l depisteze și să-l bage în pușcărie.

Dacă documentul semnat de Raed Arafat ar fi aprobat de Guvern, românii ar mai avea voie să-și părăsească locuințele doar în câteva situații de excepție.

Documentul lui Arafat, destinat a fi propus aprobării Guvernului, prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele activități:

  • Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială (e nevoie de adeverință de la angajator).
  • Cumpărături lângă domiciliu.
  • Consult medical care nu poate fi amânat.
  • Ajutorarea bătrânilor aflați în dificultate.
  • Alte urgențe, cu detalierea traseului.
  • Sport lângă domiciliu.
  • Plimbare cu animalele de companie lângă casă.

DSU: „Este un draft. Poliția a sesizat DIICOT”

După publicarea documentului, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – condus tot de Raed Arafat – a făcut următoarele precizări:

„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat «HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020»,

Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”

Raed Arafat pe Facebook: „Pot fi luate, amânate sau respinse”

„Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, și în diferite medii online și de mass-media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare.

Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor se ia la nivelul CNSSU, în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse.

Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil, așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.

Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri, care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.

Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor, chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate.

De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări.

Din păcate, iresponsabilitatea persoanei care a făcut public acest proiect, când acesta este încă pe masa discuțiilor, este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând ca un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște.

Pe de altă parte, chiar dacă acest proiect este adoptat în urmatoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor.”

Click AICI! Peste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte.

Dacă vrei să dormi liniștit, trezește-te! Și nu uita că un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.