Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat duminică seara că există multă manipulare în legătură cu protestul din 10 august și sunt foarte mulți „parerologi” care aruncă idei false în legătură cu efectele gazelor folosite de jandarmi, care au generat o adevărată isterie.

„Aceste substanțe iritante sunt în conformitate cu regulile internaționale. Nimeni nu zice că nu sunt substanțe care nu sunt nocive, pentru că ele sunt substanțe care sunt folosite pentru incapacitarea unui om în timpul unei demonstrații, deci nu înseamnă că sunt substanțe prietenoase, dar sunt conform legislației internaționale, conform ONU, sunt permise și folosite în toate țările europene, sunt achiziționate o parte de Jandarmeria Română din Franța și Germania, o parte sunt fabricate în România, dar cu certificate de conformitate. Totuși în spațiul public sunt foarte mulți parerologi care ies și vorbesc și aruncă foarte multe idei false fără să aibă nicio pregătire în acest sens. Și am văzut aici și aspectul că aceste gaze cauzează cancer mamar, că femeile care au fost expuse urmează să piardă sarcina în următoarele trei săptămâni, că în șase luni vor dezvolta cancer, că în șapte luni nu știu ce vor dezvolta. Asta a creat într-adevăr o isterie”, a spus Raed Arafat la România TV, citat de Agerpres.

Potrivit lui Arafat, după acest episod au apărut îndemnări pe facebook că toată lumea care a fost în piață să meargă la control la medic, deși documentele științifice spun că aceste substanțe pot să aibă efect de scurtă durată și la foarte puțini oameni pot să aibă un efect de lungă durată dacă au fost expuși o perioadă mai mare de timp. „Comunicatul pe care l-am dat și l-am explicat din nou pe facebook-ul personal zicea așa: dacă nu ai simptome și nu ai probleme, nu are rost să te duci la control la medic, pentru că nu vei obține nimic în plus. Comunicatul nostru a fost preluat și introdus într-un malaxor, iar comentariile erau că Arafat sau DSU le spune oamenilor să nu meargă la medic dacă le este rău. Or eu am spus să nu meargă la medic dacă nu se simt rău, pentru că, gândiți-vă, că au fost în piață câteva zeci de mii. Dacă intră isterie în 10.000 de oameni, în câteva zeci de mii cu ideea că toți trebuie să meargă la control, păi am blocat sistemul sanitar în ziua respectivă. Toate aspectele științifice reale care sunt pe bază de documente științifice spun că aceste substanțe pot să aibă efect de scurtă durată și la foarte puțini oameni pot să aibă un efect de lungă durată dacă au fost expuși o perioadă mai mare de timp”, a mai spus Arafat.

Acesta a mai spus că efectul gazelor este foarte grav dacă au fost în spații închise, iar imediat cineva a zis „da, păi acolo sunt clădiri în jur, iar dacă clădirile sunt foarte înalte înseamnă că este spațiu inchis”. „Nici astă nu se interpretează așa: spațiul închis înseamnă o încăpere în care dai cu substanța respectivă, iar omul e în interiorul încăperii cu geamuri inchise”, a mai spus secretarul de stat în MAI.

Potrivit lui Raed Arafat, s-a spus în spațiul public că s-au folosit gaze de război, că s-a folosit sarin. „Sarinul, dacă era folosit în cantitate foarte mică, ducea la apariția unor decese. România este co-semnatară tratatului care interzice folosirea gazelor de luptă. Să pui România în lumina suspiciunii că ar fi folosit așa ceva este o chestiune extrem de gravă. Aceste gaze de război sunt făcute că să ucidă, nu să incapaciteze. Această este manipulare”, a mai afirmat Arafat.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.