Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei, nu îşi va pierde funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia, deşi Guvernul Orban a cerut luarea acestei măsuri, au declarat surse politice pentru Hotnews.ro.

Sursele citate au precizat că cererea nu a fost supusă votului plenului Comisiei şi că membrii forului au transmis, informal, Guvernului că nu vor să dea naştere unui precedent în acest sens.

La începutul lunii mai, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a informat că va cere ca Tudorel Toader să fie eliberat din funcţia de membru al Comisiei, ca urmare a deciziei date de CEDO în cazul Kovesi vs. statul român.

“În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia”, preciza Predoiu la acea vreme.

Mai reamintim că procedura destituirii lui Kovesi a fost declanşată de Tudorel Toader, care a cerut revocarea acesteia. Ulterior, după ce fosta şefă a DNA a devenit favorită pentru şefia Parchetului European, Toader a făcut tot posibilul să-i împiedice ascensiunea pe acest post, mergând până la a o denigra în presa străină.

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneţia din 2014, iar în 2018 a mai primit un mandat de patru ani după ce s-a autopropus în funcţie.

Potrivit procedurilor Comisiei, mandatul unui membru expiră în următoarele condiţii: – la finalul mandatului de patru ani (23 mai 2022 în cazul lui Tudorel Toader); prin demisie; în momentul în care Comisia constată, la propunerea Biroului, printr-o majoritate de două treimi a membrilor, că persoana în cauză nu mai este capabilă sau nu mai este calificată să-şi exercite funcţiile.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.