Guvernul a decis să schimbe pe ascuns din nou legile justiţiei, care abia ce fuseseră schimbate. A ales din nou calea ordonanţei de urgenţă. Cea aprobată de Guvernul Dăncilă azi prevede, printre altele, modificări grave, care lasă numirea procurorilor şefi la mâna acelei părţi de la vârful justiţiei aliată a grupărilor penale din PSD şi ALDE.

Acestă nouă Ordonanță adoptată pe furiș de marionetele lui Dragnea au stârnit un val de reacții critice din partea unor oficiali și nu numai.

Klaus Iohannis

”Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție. Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”.

Frans Timmermans

”Nu am știut. Înainte de a putea comenta trebuie să văd care e OUG. Nu știam că va fi adoptată, o să mă uit deîndata ce voi ajunge la birou”

Timmermans îi ceruse expres premierului Viorica Dăncilă să nu facă greşeala de a da vreo ordonanţă de urgenţă în favoarea penalilor din politică, indiferent că e vorba de anularea unor sentinţe definitive sau de modificarea legilor justiţiei.

Augustin Lazăr

Comunicatul dat publicităţii de Augustin Lazăr demontează cu argumente legale precise că ordonanţele lui Tudorel Toader distrug practic independenţa magistraţilor şi crează haos la vârful Ministerului Public. De asemenea, Lazăr a constatat că unele prevederi ale ordonanţei care stabileşte mecanismul prin care sunt aleşi procurorii-şefi sunt neconstituţionale.

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), luând în considerare concluziile Curții Europene a Drepturilor Omului formulate în cauza Baka c. Ungariei (Hotărârea din 27 mai 2014), văzând proiectul ordonanței de urgență transmis Consiliului Superior al Magistraturii, își exprimă îngrijorarea față de blocajul instituțional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiției și de asemenea față de neconstituționalitatea unora dintre prevederi.

Augustin Zegrean

”Este o nebunie, pentru că legile nici nu sunt încă știute de magistrați, nici nu au apucat să le citească după ce au fost modificate și se modifică din nou. Una dintre prevederi este că Secția pentru anchetarea magistraților nu va mai fi în subordinea procurorului general – păi cui să fie subordonantă, adică să avem două procuraturi sau să fie subordonată direct ministrului Justiției, că știe el ce să facă cu ea? Păi să dea o Ordonanță prin care să subordoneze total parchetele și prin asta să închidă povestea”

Consiliul Superior al Magistraturii

Secția pentru procurori a CSM spune că Toader MINTE cu nerușinare: ”Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii.

Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori.

Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor.”

Ramona Ursu

”Tudorel Toader modifică prin OUG legile justiției abia modificate în Parlament de PSD. Procurorii devin un fel de cârpă de șters praful aflată în mâna infractorilor, a slugilor de partid. Niciun procuror care are conștiința profesiei lui nu cred că poate accepta să lucreze așa cum dictează acest nebun pus în fruntea Justiției. Și sper nici să nu o facă. Sper să atace legal această ordonanță, să protesteze, să iasă pe străzi, să refuze să mai muncească, să facă orice pentru a se apăra și ei, și legi, și normalitate, și țara asta de care au ajuns să își bată joc niște borfași. Niște borfași care, într-o țară în care procurorii, judecătorii, polițiștii, serviciile și-ar fi făcut cu adevărat treaba la timp, ar fi zăcut de multă vreme în pușcării.”

Dacian  Cioloș

”Ordonanța anti-Justiție lovește grav în independența Justiției și în separația puterilor. Ea este un gest profund antieuropean, care îndepărtează și mai mult România de Europa. Le este teamă de oamenii integri din Justiție, așa că își doresc procurori-șefi supuși lor, care să nu îndrăznească să iasă vreodată de sub dominația hoților și infractorilor. Ordonanța de astăzi grăbește întoarcerea României la începutul anilor 2000, când Justiția era condusă de partid, de același partid.”

Mihai Șora

”Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți – adică NU VEDEȚI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România!”

Tudor Chirilă

“Ziua ca hotii. Somn usor, Romania. Adoptarea acestei ordonante spune mult despre singura lor preocupare. Din pacate faptul ca mall-urile nu se inchid nu este expresia libertartii noastre. Astazi s-a inchis blocul operator de la cel mai important spital de plamani din Bucuresti. Ce legatura are asta cu Ordonanta lui Toader? Are. Pentru ca spitalul asta s-a inchis pentru ca suntem condusi de unii care fura si vor sa o faca in continuare, fara niciun gand pentru dezvoltarea Romaniei. Si cand cei care te conduc doar fura (ca altceva nici nu pot) si vor sa ramana nepedepsiti, tara se prabuseste. Se inchide. Iar noi toti suntem complici la propria noastra jefuire. Ce paradox oribil.”

Andrei Caramitru

“Ce s-a întâmplat azi e mult mai grav decât amnistia generală sau OUG13. Pentru că măcar justiția in viitor nu era subordonată atat de brutal sau doar anumite fapte erau spălate. Acum – nu mai exista nimic – ei decid ce se anchetează și ce se decide în instanța de acum încolo . O catastrofă inimaginabila . Nu mai suntem in Europa de azi. Constituția nu mai există. Suntem intr-o gubernie rusească.“

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție îşi declară ÎNGRIJORAREA EXTREMĂ faţă de efectele ordonanţei adoptate azi de Guvernul Dăncilă.

Alegeri prezidențiale 2019. Pe cine votați?

View Results

Loading ... Loading ...

Sprijină proiectul DAC News donând prin PayPal, sau devino patronul nostru pe Patreon! Nu uita, peste 10.000 de persoane te așteaptă în grupul România EUROPEANĂ!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITIȚI ȘI:

Curtea de Apel București a decis sesizarea Curții Europene de Justiție. Anchetarea lui Kovesi e ilegală

Timmermans: Kovesi este un procuror excelent. Nu poate exista amnistie pentru politicienii corupți

CTP: Kovesi, ca și Halep, fără niciun sprijin de la statul român, este pe punctul de a ajunge în vârf

BREAKING Moise Guran sesizează Parchetul General împotriva lui Eugen Teodorovici – dacnews.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.