Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia pensionarii care câştigă peste 4.000 de lei pe lună vor trebui să plătească contribuţii la sănătate începând cu 1 ianuarie. Pe de altă parte, punctul de pensie va creşte de la aceeaşi dată la 1.586 lei, scrie Epochtimes-romania.com.

„O măsură este introducerea contribuţiei de sănătate pentru pensiile care depăşesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferenţa care depăşeşte acest nivel. În contextul în care 80 la sută dintre (pensionarii) români câştigă sub 4.000 de lei, ceilalţi ar putea să-şi plătească contribuţia de sănătate, astfel încât să beneficieze, evident, şi de serviciile de sănătate la nivelul la care se plăteşte.

După creşterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei – 45 de lei – 50 de lei, dar din creştere, nu din ceea ce primea omul până acum”, a explicat ministrul PSD de Finanţe, Adrian Câciu, citat de Digi24.

Exemplu de calcul

„Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanţei.

Spre exemplu, după majorarea punctului de pensie, o persoană care avea o pensie de 4.000 de lei, va avea 4.393 de lei brut. La suma care depăşeşte 4.000 de lei se va reţine CASS de 10 la sută. Astfel, pensionarul va plăti 39,3 lei contribuţie la sănătate.

Credeți că ar trebui să i se interzică Dianei Șoșoacă să mai dețină o funcție publică pentru cel puțin 10 ani?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.