O elevă de 16 ani ar fi fost ucisă de serviciile de securitate iraniene după ce a fost bătută în clasă pentru că a refuzat să cânte un cântec pro-regim atunci când școala sa a fost percheziționată săptămâna trecută, scrie G4Media.ro., care citează The Guardian.

Potrivit Consiliului de coordonare a asociațiilor profesionale ale profesorilor iranieni, Asra Panahi, în vârstă de 16 ani, a murit după ce forțele de securitate au efectuat un raid în 13 octombrie la liceul de fete Shahed din Ardabil și au cerut unui grup de fete să cânte un imn care îl laudă pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Când acestea au refuzat, forțele de securitate le-au bătut pe eleve. Mai multe fete au fost internate sau arestate. Vineri, a apărut informația că Panahi a murit la spital din cauza rănilor suferite.

Oficialii iranieni au negat că forțele sale de securitate ar fi responsabile și, după ce moartea ei a stârnit indignare în întreaga țară, un bărbat identificat ca fiind unchiul ei a apărut la posturile de televiziune de stat, susținând că aceasta a murit din cauza unei afecțiuni cardiace congenitale.

Elevele au apărut ca o forță puternică după ce au devenit virale videoclipuri cu clase de fete care își fluturau hijaburile în aer și scandau sloganuri împotriva regimului în sprijinul lui Mahsa Amini, femeia de 22 de ani care a murit după ce a fost reținută de poliția iraniană pentru moralitate pentru că nu și-a purtat corect hijab-ul, în luna august.

Autoritățile iraniene au reacționat lansând săptămâna trecută o serie de raiduri în școlile din întreaga țară, fiind raportate cazuri în care ofițerii au intrat cu forța în sălile de clasă, au arestat violent eleve și le-au împins în mașinile care le așteptau.

Într-o declarație postată duminică, sindicatul profesorilor din Iran a condamnat raidurile „brutale și inumane” și a cerut demisia ministrului educației, Yousef Nouri.

Vestea morții lui Panahi a mobilizat și mai mult elevele din întreaga țară să se organizeze și să se alăture protestelor din weekend.

Printre ele s-a numărat și Naznin (nume schimbat din rațiuni de securitate), în vârstă de 16 ani, ai cărei părinți au ținut-o acasă de teamă că va fi arestată pentru că a protestat la școala ei.

„Nu mi s-a permis să merg la școală pentru că părinții mei se tem pentru viața mea. Dar ce s-a schimbat? Regimul continuă să ucidă și să aresteze școlărițele”, spune Naznin.

„La ce bun sunt eu dacă stau pur și simplu indignată acasă? Eu și colegele mele din Iran am decis să protestăm pe străzi în această săptămână. O voi face chiar dacă acum trebuie să mă ascund de părinții mei.”

Nergis*, în vârstă de 19 ani, s-a alăturat, de asemenea, protestelor și a fost lovită de gloanțe de cauciuc în spate și în picioare. Ea spune că moartea lui Panahi a motivat-o pe ea și pe prietenii ei să continue să protesteze, în ciuda pericolului.

Ea spune că ceea ce i s-a întâmplat lui Panahi – precum și moartea altor două eleve, Nika Shahkarami, în vârstă de 17 ani, și Sarina Esmailzadeh, în vârstă de 16 ani, ambele în mâinile forțelor de securitate iraniene – i-a unit pe tinerii din Iran sub o cauză comună.

„Nu am nicio rudă în Ardabil, dar cu această represiune brutală asupra surorilor noastre, care aveau doar 16 ani, au trezit întreaga națiune”, spune ea.

„Nu am știut niciodată că suntem atât de uniți – în toate regiunile baloch, precum și în regiunile kurde. Lumea a auzit despre Nika, Sarina și Asra, dar există atât de mulți alți copii fără nume despre care nu știm nimic.

„Nu este vorba doar de moartea lui Asra”, spune ea. „Republica Islamică ne ucide poporul nostru de 40 de ani, dar vocile noastre nu au fost auzite. Să știe lumea că acesta nu mai este un protest – noi cerem o revoluție. Acum, că ne ascultați vocile, nu ne vom opri.”

Potrivit celui mai recent raport al grupului Iran Human Rights, 215 persoane, inclusiv 27 de copii, au fost ucise în timpul protestelor la nivel național, până la 17 octombrie.