István Beke și Zoltan Szőcs au făcut închisoare pentru terorism în România, iar acum vor fi premiați de organizațiile din Ungaria, scrie Ziare.com.

Cei doi secui vor primi un premiu din partea Asociației Civice Pál Vasvári și Consiliul pentru Demnitate Umană, ONG cu sediul la Budapesta.

Evenimentul va avea loc vineri, 20 mai, la Târgu Secuiesc și, conform presei maghiare, la ceremonie va lua parte și senatorul UDMR Laszlo Fejer.

„Beke și Szőcs sunt considerați adevărați eroi care au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc și care au fost condamnați la 5 ani de închisoare din motive politice”, scrie publicația Magyar Nemzet, citată de fanatik.ro

Beke István și Zoltán Szőcs au fost monitorizați de SRI timp îndelungat înainte de a fi reținuți.

Ei făceau parte dintr-o organizație extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” care plănuia să detoneze o bombă de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie 2015.

Cei doi etnici maghiari au fost eliberați anul trecut din închisoare după ce au făcut aproape patru ani de pușcărie.

În 2018, Beke István și Zoltán Szőcs au fost condamnați de Înalta Curte de Casație și Justiție la la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.