În plin scandal al defrișărilor, vă reamintim că, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, guvernul PNL a aprobat o hotărâre care prorogă cu șase luni termenul pentru operaționalizarea SUMAL, sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor din România. 

În urmă cu câteva zile, ministrul Mediului denunța o campanie de dezinformare pe rețelele de socializare în legătură cu așa-zisele defrișări ilegale care ar fi luat amploare în ultima perioadă.

Costel Alexe a subliniat că, în conformitate cu datele colectate de autorități, nu există în această perioadă un număr mai mare de defrișări ilegale decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu alte cuvinte, defrișările ilegale există, și vor exista pentru că sistemul SUMAL va fi operațional cel mai probabil după luna iunie.

În decembrie a fost a patra prelungire a termenului pentru finalizarea SUMAL, softul care asigură trasabilitatea lemnului.

Guvernul a adoptat hotărârea privind prorogarea termenului prevăzut la art. 3 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1004/2016 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, l-a asigurat pe Ludovic Orban că SUMAL va fi operațional în șase luni (n.r. după luna iunie a.c.), așa cum și-a asumat la preluarea guvernării.

Întrebat de premier de ce este necesară o amânare a termenului, ministrul Mediului a răspuns: „Pentru că suntem în situația în care suntem în diferite grade de realizare a investițiilor și au nevoie de timp”.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.