Coincidența face că, de când Rusia a cumpărat o parte din gigantul Facebook, acest site de socializare a devenit o veritabilă unealtă pentru manipulare. Totodată, conturile false care distribuie informații și știri false nu mai pot fi blocate, în timp ce oamenii simpli care își împărtășesc opiniile primesc tot mai multe restricții ori le sunt închise conturile.

Documentele Paradise Paper arată că gigantul Gazprom și banca de stat VTB a finanțat Facebook. Investiția a fost făcută de către miliardarul rus Yuri Milner, care a fondat compania de investiții Digital Sky Technologies (DST). Prin intermediul acesteia, Milner a investit în companii precum Airbnb, Spotify, Zynga, producătorul de smartphone-uri Xiaomi sau retailerii online chinezi Alibaba și JD.com. Milner mai deține și grupul rus Mail.ru, care are rețelele sociale Vkontakte – supranumită și ”Facebook-ul Rusiei” și Odnoklassniki.

Aceleași documente arată că Gazprom Invest Holding (Gazprom Invest Holding este brațul financiar al gigantului Gazprom) a investit într-o firmuliță care, printr-o structură opacă, a ajuns să dețină acțiuni în valoare de un miliard de dolari la Facebook. Urmele duc în 2005, când Gazprom Investholding a început să investească în Kanton Services, firmă din Insulele Virgine Britanice.

În 2009, Gazprom a preluat controlul Kanton Services, iar în 2011 aceasta din urmă a preluat majoritatea acțiunilor la fondul de investiții DST USA II. Până în 2012, acesta avea 50 de milioane de acțiuni la Facebook, adică 3% din acțiunile gigantului social. În următoarele luni, acțiunile la Facebook au fost transferate unei companii a lui Usmanov, care apoi le-a vândut și a scos un profit de un miliard de dolari.

 

 

1 COMENTARIU

  1. […] În 2009, Gazprom a preluat controlul Kanton Services, iar în 2011 aceasta din urmă a preluat majoritatea acțiunilor la fondul de investiții DST USA II. Până în 2012, acesta avea 50 de milioane de acțiuni la Facebook, adică 3% din acțiunile gigantului social. În următoarele luni, acțiunile la Facebook au fost transferate unei companii a lui Usmanov, care apoi le-a vândut și a scos un profit de un miliard de dolari. (Sursa: DAC News) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.