Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condus de pesedistul Adrian Chesnoiu, a aprobat pentru acest an tratarea seminţelor de porumb şi floarea soarelui cu trei substanţe insecticide (neonicotinoide) interzise în UE pentru că ucid albinele, informează publicaţia de specialitate LantulAlimentar.ro.

Autorizaţiile au fost publicate pe siteul Autorităţii Naţionale Fitosanitare, la rubrica ”Structuri centrale”/Omologarea produselor de protecţia plantelor ppp/Autorizaţii temporare, fără să fie publicate la momentul respectiv şi pe siteul Ministerului Agriculturii, care are o rubrică numită Fitosanitar. Derogările acordate de predecesorii ministrului Chesnoiu au fost publicate, la vremea lor, pe siteul madr.ro, la rubrica ”Media”, cea mai accesată de jurnalişti.

În motivarea deciziei, ministerul arată că a răspuns unor solicitări înaintate în 9 noiembrie 2021 de cele mai puternice structuri asociative ale fermierilor din România: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România (PRO AGRO), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Respectivele asociaţii au făcut presiuni şi în trecut pentru continuarea utilizării acestor insecticide, în ciuda dovezilor că acestea decimează populaţiile de albine, susţine sursă citată.

Conform publicaţiei menţionate, ministrul a luat deciziile în 17 decembrie 2021, la doar o zi după o întâlnire cu trei reprezentanţi ai sectorului apicol, care au cerut să nu fie folosite aceste substanţe care distrug populaţiile de albine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.