Cetățenilor din Coreea de Nord li s-a interzis să arate vreun semn de bucurie timp de 11 zile, pentru a comemora 10 ani de la moartea lui Kim Jong Il, tatăl actualului lider suprem, Kim Jong Un, și fiul fondatorului dinastiei staliniste de la Phenian, Kim Ir Sen. Restricțiile includ o interdicție explicită de a râde și de a consuma alcool în cele 11 zile de doliu, scrie Ziaristii.com.

Vineri, 17 decembrie, când se împlinesc 10 ani de la moartea lui Kim Jong Il, nord-coreenilor li se interzice chiar și să meargă la cumpărături.

„În timpul perioadei de doliu, nu trebuie să bem alcool, să râdem sau să ne implicăm în activități de agrement”, a declarat pentru Radio Free Asia (RFA) un nord-coreean din orașul de frontieră nord-estic Sinuiju.

„Chiar dacă un membru al familiei tale moare în timpul perioadei de doliu, nu ai voie să-l plângi cu voce tare. Oamenii nu-și pot sărbători nici propriile zile de naștere dacă acestea au loc în perioada de doliu”, a adăugat acesta.

Kim Jong Il a condus țara din 1994 până în 2011, când a murit în urma unui atac de cord, la vârsta de 69 de ani.

Epoca sa a coincis cu una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Coreei de Nord – foametea de la mijlocul anilor 1990. Se estimează că până la 3,5 milioane de oameni au murit în decurs de 4 ani.

Milițienii au ordin să-i caute pe cetățenii care nu sunt suficient de supărați

Perioadele de doliu pentru Kim Jong Il și pentru tatăl său, Kim Ir Sen (bunicul actualului conducător, Kim Jong Un), considerat „părintele națiunii”, sunt impuse în fiecare an. În mod normal, aceste perioade durează 10 zile, dar anul acesta a fost adăugată o a 11-a zi, ca supliment, pentru a comemora un deceniu de la moartea lui Kim Jong Il.

„În trecut, mulți oameni care au fost prinși băuți sau consumând alcool în timpul perioadei de doliu au fost arestați și tratați ca infractori ideologici. Au fost luați și nu au mai fost văzuți niciodată”, a declarat sursa nord-coreeană din zona de frontieră cu Coreea de Sud.

Milițienilor li s-a ordonat să-i caute pe cei care nu par suficient de supărați, potrivit RFA, care citează o a doua sursă din provincia Hwanghae de Sud.

„Din prima zi a lunii decembrie, ei au o datorie specială de a-i pedepsi pe cei care afectează atmosfera de doliu colectiv”, a declarat cea de-a doua sursă.

Credeți că ar trebui să i se interzică Dianei Șoșoacă să mai dețină o funcție publică pentru cel puțin 10 ani?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.