Membri ai grupului civic #rezistența anunță, marți, că au trimis către CCR o sesizare privind anumite abateri disciplinare săvârșite de judecătorul Valer Dorneanu în cazul mandatului lui Petre Lăzăroiu. Aceștia cer plenului Curții încetarea mandatului de judecător a lui Dorneanu, informează aktual24.ro.

„Membri ai grupului civic #REZISTENȚA au trimis către CCR o sesizare privind fapte care permit stabilirea săvârșirii de către domnul judecător Valer Dorneanu a unor abateri disciplinare și, pe cale de consecință, solicită Plenului Curții cercetarea și sancționarea disciplinară a acestor abateri. În opinia noastră, președintele CCR nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, afectând în acest fel în mod grav funcționarea Curții Constituționale și punând în pericol legalitatea deciziilor luate de Curte. Acest fapt poate conduce la un blocaj instituțional, iar acesta este ultimul lucru de care România are nevoie în aceste vremuri tulburi”, se arată într-un mesaj al grupului civic, postat pe Facebook.

Mesajului i-a fost atașat și un document în care membrii grupului civic îl acuză pe președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu că a interpretat eronat și că a încălcat legea în ceea ce privește mandatul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu.

„In prezența speță, actul subsecvent fiind Decretul nr. 553/2010 de numire ca judecător constituțional (pentru o perioadă de 9 ani) a domnului Petre Lazaroiu, act emis în temeiul articolul 68 alin 3 din legea 47/1992 (articol declarat neconstituțional) Președintele Curții Constituționale ar fi trebuit să constate că odată cu publicarea Deciziei nr. 136/2018 în data de 4 mai, se încheie și mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu și ar fi trebuit să facă strica aplicare de articolul 9, alin e din legea nr.47/1992 (…) Abrogarea articolului 68 alin 3 prin legea nr. 168/2018 atrage încetarea efectelor Decretului nr. 553/2010 și, pe cale de consecință, chiar acceptând ipoteza că Decizia nr. 136/2018 nu a produs efecte imediate asupra Decretului nr. 553/2010, începând cu data de 12 iulie, Președintele Curții Constituționale ar fi trebuit să constate că mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu a expirat”, se arată în document.

Astfel, Valer Dorneanu este acuzat că a săvârșit o abatere disciplinară gravă, prin aceea că a încălcat articolul 64 alineat b) din legea nr. 47/1992, respectiv că “judecatorii Curții Constituționale sunt obligati… să nu ia poziție publică sau să dea consultații în probleme de competența Curții Constitutionale”, dar și articolul 9 literă e) din legea nr. 47/1992 (“e), respectiv „constata cazurile de încetare a mandatului judecătorilor, prevăzute în prezența lege, și sesizează autoritățile publice care i-au numit, pentru ocuparea postului devenit vacant”, omițând să emită ordinul de constatare a încetării mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu.

Grupul civic cere Curții Constituționale încetarea mandatului de judecător constituțional în cazul lui Valer Dorneanu.

„Pledam în fața Plenului Curții pentru aplicarea sancțiunii celei mai (încetarea mandatului de judecător constituțional), având vedere faptele de președintele Curții, domnul judecător Valer Dorneanu: nerespectarea neaplicarea unei Decizii Curții, luarea de poziție oferirea de într-o de Curții refuzul de încetarea mandatului domnului judecător Petre Lazaroiu”, potrivit sursei citate.

Documentul va fi depus miercuri și în formă fizică la CCR, potrivit anunțului.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.