Șefa diplomației austriece, Karin Kneissl, afirmă într-un interviu pentru Agerpres că “modificarile la codurile penale au stârnit preocupari” în privința unor “posibile efecte negative” și “speram că România va răspunde acestor preocupari”. Ea îndeamnă autoritățile române să consolideze “progresele considerabile” obținute până acum în combaterea corupției și instituirea unui stat de drept.

Statul de drept, precum și “siguranta și predictibilitatea cadrului legal” sunt “deosebit de importante pentru investitorii straini”, a afirmat Karin Kneissl, care va efectua miercuri o vizită la București, unde se va întâlni cu oficiali români, inclusiv cu premierul Viorica Dăncilă.

Ministrul austriac pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe a mai spus că “Austria a susținut întotdeauna și continuă să susțină integrarea deplină a României și Bulgariei în sistemul Schengen”, dar că, “data fiind actuala situație a migrației și refugiaților, cred că nu vom reuși să găsim consensul necesar în rândul statelor membre decât după ce frontierele noastre externe vor fi aparate într-un mod eficient și migrația ilegală va fi diminuată într-o măsură suficienta”.

Karin Kneissl, a cărei țară deține de la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului UE, a declarat în același timp că “Austria este dispusă să-și pună la dispoziție cunostintele” pentru a ajuta România în pregătirea președinției Consiliului UE din prima jumătate a anului viitor și a catalogat drept “excelente” relațiile dintre cele două țări.

Ea a afirmat de asemenea că migrația reprezintă o prioritate pentru președinția austriacă a Consiliului UE și că, în acest sens, Viena are în vedere “masuri care merg de la întărirea Frontex la îmbunătățirea cooperării cu țări terțe relevante și susținerea statelor de origine și tranzit”.

Un comunicat de presă emis, luni seară, de Camera Deputaților anunța că Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Michael Roth, ministru de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Federal german de Externe. Dragnea a dat asigurări, în contextul discuțiilor despre ordonanța pe amnistie și grațiere, cu privire la „respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar în Romania”. Prezența ministrului nu a fost anunțată public.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!