Situație scandaloasă întreținută de Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, condus de PSD-istul Marian Neacșu: o organizație românească din Chicago este finanțată de la București deși a fost acaparată de Constantin Ilinescu, unul dintre „locotenenții” lui Miron Cozma de la oribila mineriadă din 13-15 iunie 1990. Mai mult, Ilinescu se bucură de susținerea ambasadorului român din SUA și a consulului general de la Chicago, dezvăluie Ziaristii.com.

Personajele:

  • Constantin Ilinescu – liderul de facto al organizației Illinois Romanian American Community din Chicago, statul Illinois (SUA), fost „locotenent” al lui Miron Cozma la mineriada din 13-15 iunie 1990;
  • Carmen Rădoi – soția lui Constantin Ilinescu, „proprietara” în acte a asociației dirijate de soțul său;
  • Gheorghe Cârciu (PSD) – secretar de stat în Guvernul Ciucă, șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP);
  • Marian Neacșu (PSD) – șeful Secretariatului General al Guvernului (SGG), în coordonarea căruia funcționează DRP;
  • Nicolae Ciucă (PNL) – prim-ministrul Guvernului, cel care l-a numit pe Marian Neacșu;
  • Florea Tiberiu Trifan – consulul general al României la Chicago, statul Illinois (SUA);
  • Andrei Muraru – ambasadorul României la Washington (SUA);
  • Klaus Iohannis – președintele României, cel care l-a trimis ambasador în SUA pe consilierul său Andrei Muraru.

Document: „Proces-verbal al Comisiei de evaluare a programelor, proeictelor sau acțiunilor privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni pentru anul 2022”.

Comunicare: „Comisia de evaluare a programelor, proiectelor sau acțiunilor privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni pentru anul 2022, întrunită în perioada 12.04 – 18.05.2022 la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în urma analizai și a punctajului acordat, propune următoarele…”.

Și urmează o listă de 211 solicitanți, dintre care 127 au fost declarați „admiși”, adică au primit finanțare din partea Guvernului, prin DRP, via SGG. Ceilalți 84 au fost respinși, declarați neeligibili sau au renunțat la solicitarea de finanțare.

Printre cei 127 de beneficiari ai finanțării guvernamentale, la poziția 103 figurează Illinois Romanian American Community din Chicago, organizația condusă de Constantin Ilinescu. Acestuia i-a fost aprobată suma de 65.700 de lei, adică 14.000 de dolari.

Pe 31 martie 2022, organizația lui Ilinescu solicitase 71.000 de lei (peste 15.000 de dolari), dar Comisia din cadrul DRP i-a aprobat 65.700 de lei. Titlul proiectului cu care a candidat Ilinescu: „«ROACCESS» APP”.

Lista tuturor beneficiarilor de finanțări guvernamentale poate fi consultată AICI.

Ambasadorul lui Iohannis a onorat evenimentul organizat de „ortacul” lui Iliescu

Înainte de a beneficia de generozitatea Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condus de PSD-istul Gheorghe Cârciu din Guvernul Ciucă, „ortacul” Constantin Ilinescu s-a bucurat de atenția a doi oficiali din diplomația română: ambasadorul Andrei Muraru și consulul Florea Tiberiu Trifan.

Cei doi au participat la un eveniment organizat anul trecut la Chicago de Illinois Romanian American Community, organizația „patronată” de Ilinescu. Trifan era (și încă este) consul general la Chicago, dar Muraru a venit special de la Washington, unde a fost trimis ambasador de Klaus Iohannis (în locul fostului director al SRI, George Maior).

Înainte de a fi ambasador, Andrei Muraru a fost consilier prezidențial al aceluiași Klaus Iohannis.

Așadar, ambasadorul lui Iohannis a onorat evenimentul organizat de „ortacul” lui Iliescu, participant activ la mineriada din 13-15 iunie 1990.

Ilinescu, „ortacul” de lângă Iliescu

În toamna anului 2021, Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a postat pe pagina sa de Facebook fotografii de la evenimentul la care tocmai participase la Chicago. Vizita a trecut neobservată în presa din România și ar fi continuat să rămână o simplă acțiune comunitară dacă, la o analiză mai atentă a fotografiilor, nu ar fi atras atenția un personaj dubios, care a apărut în anturajul ambasadorului Muraru și al consulului Trifan.

Este vorba de un individ controversat, pus sub acuzare penală în România, dar care a fugit din țară cu ceva ani în urmă și s-a stabilit în Statele Unite, la Chicago. Personajul se numește Constantin Ilinescu, un fost ortac de bază al lui  Miron Cozma și a participat la escapadele violente ale minerilor în București, la începutul anilor ’90, la chemarea lui Ion Iliescu și a regimului FSN-ist.

Conform unor mărturi din Valea Jiului, Constantin Ilinescu este cel care apare alături de Ion Iliescu și Miron Cozma, în celebrele imagini din 15 iunie 1990, de la pavilionul Romexpo, în care Iliescu le mulțumea minerilor pentru barbaria din Capitală.

După ani de zile de la acele evenimente sângeroase, aflat sub amenințarea răspunderii penale, Ilinescu a emigrat în SUA. Din unele informații, el a început o afacere, iar o perioadă destul de lungă și-a păstrat un profil mai degrabă ascuns.

Presa din România a mai încercat, de-a lungul anilor, să dea de urma lui Ilinescu și să-i pună întrebări legate de implicarea sa în mineriadele iliesciene, dar acesta s-a prefăcut că nu-și amintește mare lucru și că suferă de amnezie în legătură cu evenimentele de atunci.

Soții Ilinescu – Rădoi au pus mâna pe organizația lui Cojan

În ultimii ani însă, după ce a mai prins curaj departe de țară, Ilinescu a început să scoată capul prin comunitatea românească din Chicago, să participe la evenimente, ba chiar să facă pe impresarul cu artiști din România. A organizat revelioane, a ajuns chiar să sponsorizeze evenimente ale Consulatului și să se afișeze lângă demnitari ai statului român.

În 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, „ortacul” lui Miron Cozma se număra printre donatorii care au contribuit la organizarea evenimentului de 1 Decembrie, patronat de Consulatul României la Chicago. Bineînțeles că nu a ratat ocazia să se pozeze cu consulul și cu oaspeții de la eveniment, apoi să posteze fotografiile pe internet.

Între timp, după ce a divorțat de fosta sa nevastă (cea de pe vremea mineriadelor), Constantin Ilinescu și-a adus o altă consoartă din România, Carmen Rădoi, pe care a infiltrat-o într-una din cele mai vechi și cu tradiție organizații comunitare din Chicago, Illinois Romanian American Community. Până în 2020, organizația a fost condusă de Octavian Cojan, un român de mare ispravă, care a fost răpus însă de Covid-19.

Profitând de moartea admirabilului domn Cojan, „ortacul” Ilinescu și soția sa au reușit să pună mâna rapid pe conducerea organizației. Illinois Romanian American Community a fost înregistrată în luna aprilie 2021 pe numele lui Carmen Rădoi, iar Constantin Ilinescu trage sforile ca președinte de facto.

Ortacul devine monarhist, iar ambasadorul și consulul îl acreditează

Întrucât organizația avea un istoric bogat în ceea ce privește activitățile comunitare, printre care organizarea vizitei Regelui Mihai la Chicago la începutul anilor ’90, soții Ilinescu – Rădoi au decis anul trecut să organizeze un eveniment dedicat Regelui Mihai. Încercau, probabil, să intre cât mai bine pe sub pielea comunității românești din Chicago, acoperind cu un strat gros umbrele trecutului.

La evenimentul din 2021 i-au invitat inclusiv pe ambasadorul României la Washington și pe consulul general de la Chicago. Andrei Muraru și Florea Tiberiu Trifan au onorat cu prezența lor, ignorând trecutul sinistru al lui Ilinescu. Trifan știa sigur, de câțiva ani, cine este „ortacul” lui Miron Cozma, există dovezi în acest sens. Nu e clar dacă el l-a pus în temă sau nu pe Muraru ori dacă ambasadorul a aflat din altă parte ce hram poartă Ilinescu.

Tristețea acestei situații e dată de faptul că mulți români au emigrat în SUA după mineriada din 13-15 iunie 1990, încercând să ajungă cât mai departe de brutele regimului Iliescu, dar călăii – rebranduiți în „oameni de bine” – i-au găsit și peste Ocean și vor să le fie șefi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.