Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Biroul Electoral al Sectorului 5 în legătură cu loteria publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă”, organizată sub sigla Paralela 45. Demersul AEP vine ca urmare a unor sesizări primite, precum şi în urma verificării materialelor publicitare apărute în mediul online, scrie G4Media.ro.

Dacă ați fi puși în situația de a negocia lucrurile acestea, ce ați alege?

View Results

Loading ... Loading ...

”Astfel, s-a constatat că SC Paralela 45 Turism SRL a organizat loteria publicitară ‘Mergi la vot, mergi în vacanţă’, acţiune ce se desfăşoară în perioada 08 – 27 mai, sub sigla Paralela 45, având ca grup ţintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani şi condiţie obligatorie de înscriere – să voteze la alegerile europarlamentare. AEP consideră că loteria publicitară are ca obiect determinarea şi condiţionarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional desfăşurându-se la aceeaşi dată şi în aceleaşi secţii de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în ţară şi în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanţii trebuie să facă dovada participării la votprin ‘abţibildul de pe spatele cărţii de identitate cu care au votat’”, se arată într-un comunicat al AEP transmis vineri Agerpres.

UPDATE: Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, a declarat, vineri, pentru News.ro, că demersul companiei a fost unul pur civic şi nu are nicidecum un caracter politic.

„După întreaga poveste cu Consiliul Concurenţei, acum o altă autoritate a statului român vine cu nişte idei fantasmagorice, cum că Paralela 45 ar ‘condiţiona’ în vreun fel sau altul participarea la vot. Bănuiesc că este vorba de o reclamaţie a unui ‘hater’ de o parte sau alta a spectrului politic. Menţionăm că acţiunea noastră nu are nicidecum un caracter politic. Ea se referă numai la participarea la vot şi nu la referendum. Are un caracter civic, cu influenţă asupra marketingului şi este făcută în totalitate cu bună credinţă. Personal, eu consider că electoratul român trebuie să conştientizeze ce înseamnă Uniunea Europeană, avantajele pe care le aduce apartenenţa României la UE şi că doresc ca participarea să fie în procent cât mai mare”, a spus Alin Burcea, pentru News.ro.

Acesta subliniază că în social-media oricum există foarte multe persoane, publice sau nu, care încurajează mersul la vot.

„Observ în social media că toata lumea, într-o formă sau alta, încurajează mersul la vot, există diverse clipuri, diverse postări, unele neutre, altele părtinitoare. Noi nu condiţionăm pe nimeni şi în orice moment suntem deschişi să răspundem la întrebări organelor de control ale statului. Se pare că România e o ţară a controlului„, a adăugat Alin Burcea.

Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, „participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora”.

Reprezentanţii AEP precizează că acţiunea prin care alegătorii sunt determinaţi şi condiţionaţi să meargă la vot prin oferirea de foloase materiale (excursii în ţară şi în străinătate) de către o persoană juridică, şi anume SC Paralela 45 Turism SRL, este interzisă şi sancţionată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cel mai potrivit aliat apropiat şi partener strategic al României ar trebui să fie:

View Results

Loading ... Loading ...

[insta-gallery id=”1″]

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITEȘTE ȘI:

Referendum 26 mai. Orban: AEP încalcă fraudulos dreptul constituţional la informare al cetăţenilor

Președintele Iohannis participă sâmbătă la miting în Piața Victoriei

Chirieac: Și ce dacă Mazăre a mai furat cât a fost primar, sunt alături de el, mă bucur că a evadat

România TV anunță că Mazăre a evadat din închisoare. Poliția: informația nu a fost confirmată oficial

[sg_popup id=6254]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here