Scriitorul român, Orlando Baraș, a făcut o listă cu importanți scriitori ai Rusiei care și-au exprimat părerile despre propriul lor popor:

 • Mihail Saltîkov-Șcedrin – ”Dacă aș adormi, trezindu-mă după o sută de ani, și m-ar întreba cineva ce se întâmplă în Rusia, aș răspunde fară sa clipesc: beție și jafuri”
 • Aleksei Tolstoi – ”Moscovia – Taiga ruso-mongolă, sălbatică, întinsoare a jafului”
 • F. M. Dostoievski – ”Nație ce cutreieră prin Europa și caută ce să mai distrugă, să facă praf, pur si simplu, totul. Din batjocură”
 • Mihail Bulgakov – ”Nu suntem un popor, ci vite, șobolani, hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”
 • Maxim Gorki – ”Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”
 • Serghei Aksakov – ”Ah, cât de greu e să trăiești în Rusia, în acest centru plin de putoarea dezmățului trupesc și moral, loc al răutății, minciunii și ticăloșiilor”
 • Ivan S. Turgheniev – ”Rusul este cel mai mare și mai obraznic mincinos din întreaga lume”
 • Ivan C. Șmeliov (gânditor ortodox) – ”Un popor care urăște libertatea, adoră sclavia, iubește lanțurile la mâini și la picioare, întinat trupește și moralicește… pregătit în orice moment să murdarească totul și peste tot”
 • Aleksand Pușkin – ”Neam indiferent față de cea mai mică îndatorire a sa, la cea mai maruntă dreptate, la cel mai neînsemnat adevăr, popor care nu recunoaște demnitatea omului, nu recunoaște, în general, nici libertatea omenească, nici gândirea liberă… Vai, cât de scorțoasă este limba rusă!”
 • Vasili Rozanov – ”Nu suntem o națiune, ci un iad nebun”.
 • Alexandr Blok – ”Sufletul rus chinuit n-are putere să respire și nu trebuie să zboare”.
 • Zinaida Ghippius (poetă antibolșevică) – ”Rusia, un imens spital psihiatric”

4 COMENTARII

 1. Aceeași apreciere le-am dat și eu , dar nu sunt de vină că acești autori au teăit cu mult înaintea mea. Asta la ruși e în sânge, ei se educă pe povești care li se dă totul ”degeaba” șau ucide pe cineva, cava și obține bunul.

 2. Oamenii care au scris aceste ganduri probabil sunt niste mari personalitati ai literaturii cunoscuti in toata lumea.
  Îl avem si noi pe Caragiale al nostru care povestea despre decadența contemporanilor sai, despre defectele, lipsurile si mofturile si moravurile vremurilor sale.
  In alta ordine de idei, orice padure are uscaturile ei, iar indiferent de epoca in care ne nastem, defectele umane vor fi prezente in absolut toate paturile sociale, de toate culorile, intensitatile si modurile posibile.
  Orice nație e alcatuita din bune si rele, care nu se exclud.

  text preluat

 3. Pentru aceste revelații ale unor mari scriitori și gânditori ruși pe care le-am postat pe Facebook book am fost suspendat pt o lună….ce rușine!…ce ticăloșie!….Un criminal asmute o hoardă de animale asupra unui popor iar eu trebuie să mă exprim decent, doct, la adresa acestei căpetenii
  scăpată parcă din evul mediu și a unor haite de vandali, de neisprăviți, de animale aduse din hăurile Siberiei pt a extermina practic un popor care vrea să-și hotărască singur soarta…Tot disprețul și ura pt acest popor rus care din sânul căruia izvorăsc criminali de teapa unui Lenin, Troțki, Djerjinsky, Hrusciov, Beria, Brejniev, Putin și.alții…Toată cinstea și venerația pt marele lider și gânditor umanist Mihail Gorbaciov care și-a riscat viața pt a întrerupe acel vertij al crimei și terorii ca politică de stat!

Comments are closed.