O prevedere strecurată în ordonanța de urgență pe justiție, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, poate închide pur și simplu activitatea DNA.

Ordonanșa prevede că procurorii DNA rămân în funcție doar dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, una dintre noile legi ale justiție. Un paragraf din această lege prevede că procurorii DNA trebuie să fi dat un examen în fața Secției pentru procurori din CSM. Niciunul dintre cei 140 de procurori ai DNA nu îndeplinește această condiție, scrie Aktual24.

„Articolul VIII: Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, este unul dintre articolele din ordonanța care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Acest articol trebuie corelat cu altă prevedere din ordonanța intrată în vigoare, aceea de a fi susținut un concurs în fața Secției de procurori din cadrul CSM. Lucru pe care nu l-a făcut niciunul dintre procurorii care activează la DNA, deoarece nu prevedea nicio procedură așa ceva până acum.

Practic, pentru a lucra la DNA este nevoie de un concurs. Acest lucru nu apare la DIICOT, unde este nevoie doar de interviu. „Nu-și permiteau să blocheze DIICOT, acolo sunt dosare cu crimă organizată, interlopi și traficanți de droguri”, au explicat surse din magistratură, citate de ziare.com.

„Pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în un urmă unui CONCURS organizat de către comisia constituită în acest scop”, se arată în OUG, în cazul DNA.

„Pentru a fi numiți în cadrul Direcției de Investigarea a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, o vechime de cel puțin 10 ani în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urmă INTERVIULUI organizat de către comisia constituită în acest scop”, arată OUG, în cazul DIICOT.

CSM va analiza mâine situația de această ordonanța. Surse din Consiliu spun că va fi de ales între două rele: fie într-adevăr se va merge pe ideea că niciun procuror DNA nu îndeplinește acum condițiile și deci toți trebuie să plece, fie condiția concursului se va aplică doar pentru viitor, cu riscul ca actele de urmărire penală făcute de procurorul fără concurs să fie anulate în camera preliminară.

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a postat pe Facebook un mesaj în care arată că prin art.VIII din Ordonanța publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA.

„El oferă astfel, cu puțină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: Mai există DNA?!. Răspunsul este nu, de azi nu mai există. Ordonanța trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituție, încurajând lumea corupției. Iar MCV este începând de astăzi un acronim pentru Marea Corupție Vesela”, scrie Predoiu.

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.