Disensiuni la Huedin, după ce reprezentanții Parohiei Reformate din localitate au anunțat că la grădinița proaspăt construită cu finanțarea guvernului maghiar pot veni și copii români, dar predarea se face doar în limba maghiară – aceasta fiind o condiție a finanțatorului. Organizația PSD Huedin a declarat că se va opune preluării grădiniței de către autoritatea locală dacă aceasta va funcționa „doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari”. Vicepremierul român Kelemen Hunor a fost și el prezent la inaungurarea grădiniței și este citat într-un comunicat al bisericii reformate referindu-se la educația în limba maternă ca la „piatra de temelie” necesară pentru păstrarea culturii, scrie Digi24.ro.

Potrivit unui reprezentant al Bisericii Reformate, la grădiniţa din Huedin – care a fost construită de Biserică cu sprijinul statului ungar – pot veni şi copii români, însă limba de predare va fi limba maghiară, a scris cotidianul maghiar Krónika, potrivit Hirado.

Cotidianul a vorbit cu protopopul reformat al Țării Călatei, István M. Vincze, după ce deschiderea noii grădiniţe de la Huedin a stârnit indignare. Preşedintele organizaţiei locale PSD a spus că partidul său va vota hotărârea de consiliu local – necesar pentru funcţionarea grădiniţei în cadrul sistemului de stat – numai dacă noua clădire îi va primi pe toţi copiii oraşului, indiferent de naţionalitate și limba vorbită. Politicianul social-democrat a pus şi condiţia ca celelalte două grădiniţe ale oraşului – care funcţionează în clădiri vechi – să fie închise, iar copiii să fie mutaţi în noua grădiniţă.

Ca răspuns la acuzaţiile de discriminare ale PSD, protopoul a explicat că „nimeni nu este exclus, grădiniţa este deschisă în faţa tuturor”. Însă a mai adăugat şi că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii, potrivit Hirado, care citează Kronika.