Judecătorul Cristi Danilet afirmă că nu crede că Guvernul va adopta o OUG de grațiere și amnistiei. El precizează că grațierile se acordă de către Parlament, iar în privința amnistiei „nu s-a făcut niciun studiu de impact”, scrie aktual24.ro.

„Eu zic că nu va fi niciun OUG pe amnistie (uitarea infracțiunii, dosarul se închide, condamnarea se șterge din cazier) și grațiere (iertare de pedeapsă, dar dosarul se termină și fapta apare în cazier). Asta pentru că:

– un proiect de lege cu privire la grațiere făcut de Guvern în noaptea de 31 ian. 2017 este în Cameră Deputaților. Dacă atunci nu a fost găsită urgența pentru o OUG cu siguranță nici în anul și jumătate scurs de atunci nu s-a dovedit vreo urgență. În plus: Legea 546/2002 stabilește că grațierile colective se dau doar de Parlament, nu de Guvern;

– cu privire la amnistie: nu s-a dezbătut public vreun proiect concret, nu s-a făcut niciun studiu de impact, publicul este total împotriva unei astfel de măsuri (s-a văzut dezastrul de anul trecut cu Legea recursului compensatoriu care a dus la liberarea necontrolată a unor condamnați care azi sunt înapoi, rata recidivei la noi fiind 70%) și nu este vreo urgență! Mai mult, jumătate dintre judecătorii penaliști sunt în concediu și nu ar avea cine să facă formalitățile pentru eliberarea a mii (?!) de detinuti”, a scris Danilet pe Facebook.

Mai multe surse oficiale au anunțat, luni, că Guvernul pregătește, în ședința de marți, adoptarea unei OUG de amnistie și grațiere. Informațiile au fost dezmințite de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și de purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Din partea PSD nu există nicio luare de poziție pe acest subiect, oficială sau neoficiala.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.