Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a făcut o afirmație greu de înțeles în cea mai recentă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, ce a avut loc joi, relatează Hotnews.ro.

În contextul în care în CSM se discuta propunerea de efectuare a unui control tematic la instanțe și parchete cu privire la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore, procurorul general a spus următoarele:

”Dar Consiliul (Superior al Magistraturii) în ansamblu poate să dispună, cum se spune aici, dacă am avea o infracțiune împotriva vieții sexuale și într-un caz ipotetic, minora de 13 ani a plecat de acasă, de mai mult timp, și-a început viața intimă, poate chiar are … nu știu … e un caz foarte nefericit și dus la extrem, poate a avut experiențe sexuale soldate cu nașteri sau alte forme de procreare, în acel moment, care este marja de apreciere a unei declarații, cum se propune aici, că a fost un raport sexual consimțit sau nu?”.

Contactată de jurnalisti pentru a explica afirmațiile făcute în ședința CSM și ce a vrut să spună și prin expresia „alte forme de procreare”, Gabriela Scutea a refuzat însă să o facă până nu are transcrierea propriei declarații.

„Până nu am transcrierea în față, e impropriu să clarific obiectivul intervenției”, a fost singurul comentariu pe care l-a făcut Scutea.

Este greu de înțeles de ce crede Gabriela Scutea că un adolescent de 13 ani, care abia își descoperă sexualitatea și are o mie de întrebări despre asta, ar putea lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la un act sexual.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

18 COMENTARII

 1. As zice ca, nu e exclus ca la 13 ani o minora(sau minor !!) sa aiba ,,discernamantul” necesar pentru a accepta un act sexual sau relatie sexuala ( cu nuantarile aferente…).
  Cu alte cuvinte, in functie de gradul de maturitate fiziologica si al celui de educatie, o persoana POATE avea ,,discernamant” asupra intretinerii de relatii sexuale sau acte sexuale.
  Din ansamblul dispozitiiilor legale – atat civile cat si penale – transpare prezumtia ca la 13 ani minorul/minora nu ar avea discernamantul necesar pentru intretinerea de acte/relatii sexuale, ci acesta trebuie dovedit de persoana acuzata de infractiunea de ,,viol”…Dupa depasirea acestui prim pas…faptuitorul tot va raspunde pentru infractiunea de ,,act sexual cu un minor” …daca nu intervin alte elemente precum ,,eroarea”, ,,diferenta de maximum 3 ani dintre faptuitor si victima”…

  • P.S.
   De aceea nu e exacta o afirmatie generalizatoare de genul ,,la 13 ani minorul are discernamantul necesar actelor si relatiilor sexuale”! – De la caz la caz, pot exista diferente…Atunci, ceea ce e ,,discernamant” valabil pentru ,,un minor” poate sa nu fie valabil in cazul altui minor.

  • cu cati copii de 13 ani ati avut de a face? intrebati profesorii care predau la cls a 7-a, a 8-a sa vedeti ce se intampla cu copiii la aceasta varsta!….in ceea ce priveste un act sexual, nu e vorba de discernamant la 13 ani…poate fi curiozitate, bravada, teribilism, dar in niciun caz discernamant! apoi, inselaciunea poate imbraca multe forme…daca pedofilii isi inseala/pacalesc victimele cu bomboane sau teama, cei care abuzeaza fetitele de 13 ani le pacalesc cu povesti, o plimbare cu masina, imaginea in fata prietenelor…etc…asta nu e discernamant! apropos! ce alte forme de procreare mai stie dna procuror?! pe procuroarea asta de unde dracu au mai scos o?!

 2. Afirmatia generalizatoare de genul ,,la 13 ani minorul are discernamantul necesar actelor si relatiilor sexuale”, poate fi adevarata numai daca exista o proba bazata pe un studiu de specialitate, sociologic si medical al efectelor alimentatelor modificate genetic ce se gasesc din abundenta pe piata alimentara, si impactul modificarilor hormonale si precococitatea sexuala a minorilor consumatori de aceste alimente.

  • Dar sunt tot copii…. Nu su discernământul necesar, indiferent de aiurelile astea…. Ferească Dumnezeu unde s-a ajuns deja cu nebunia…. Oameni buni vorbim despre viitorul copiilor noștri nu despre mărfuri sau animale… Deschideți-va ochii și conștiința și gândiți profund, nu doar la suprafață. Dacă o frustrata și o nefericita care, cu siguranță nu are copii sau dacă are, are doar băieți care pot fi și ei de altfel agresați sexual spunându-se apoi că au avut discernământ – din păcate ocupă funcția de procuror general (Doamne ferește!!! ), la ce dracu să ne mai așteptăm bun pe lumea asta?!!!! Treziți-vă dragi oameni de bine și luați atitudine pt că altfel be umplu leprele și analfabeții funcționali, non valorile cocoțate în funcții cheie pe veșnicele pile….. Și România sau ce a mai rămas din ea se duce se râpă!!!!

 3. Poate ca aceste alimente pline de hormoni dezvolta trupul, nu si mintea Domnule M. Radu. Deci niste studii facute de niste nutritionisti si alti medici cu diverse interese ar stabili ca un minor e pregatit pentru sex cu un om matur, trecut de prima sau a doua tinerete? E grobian, daca ma intrebati pe mine si pe altii ca mine. Oamenii bolnavi mintal apelează la sex cu minori pentru ca nu pot fi in stare sa facă față unei persoane dezvoltate mintal, mature si care ar putea sa ii refuze. Nu accepta un refuz si apeleaza la tertipuri murdare cum ar fi lingusirea, victimizarea, darea de venituri si cadouri, amenintari si chiar violenta fizica urmata de omor, de ce nu. Exista cazuri nenumarate. Nu am cuvinte sa descriu dezgustul fata de asa ceva, ma refer la cuvinte decente. Numai bine!

 4. Pfui, no mai ..dara voi tot pe aratura mereti, Si cu cat mai multa scoala faceti, cu atat mai CRETINI DEVENITI. Cum mama ei de treaba sa aibe o fatuca de 13 ani , deiscernamant in materie de sex? Ma un copil la 13 ani, nu are ma discernamant in nica, darmite la sex. Ma astia , voua va fuge mintea la copii , ma pedofililor, ce sunteti , de aici si nemerniciile astea de povesti ce le aruncati sa luati mintea oamenilor cu ele. Voi sunteti Truli la cap mai . si locul vostu’i prin ceva Socola nu in libertate si pe functii

 5. Dar sunt tot copii…. Nu su discernământul necesar, indiferent de aiurelile astea…. Ferească Dumnezeu unde s-a ajuns deja cu nebunia…. Oameni buni vorbim despre viitorul copiilor noștri nu despre mărfuri sau animale… Deschideți-va ochii și conștiința și gândiți profund, nu doar la suprafață. Dacă o frustrata și o nefericita care, cu siguranță nu are copii sau dacă are, are doar băieți care pot fi și ei de altfel agresați sexual spunându-se apoi că au avut discernământ – din păcate ocupă funcția de procuror general (Doamne ferește!!! ), la ce dracu să ne mai așteptăm bun pe lumea asta?!!!! Treziți-vă dragi oameni de bine și luați atitudine pt că altfel be umplu leprele și analfabeții funcționali, non valorile cocoțate în funcții cheie pe veșnicele pile….. Și România sau ce a mai rămas din ea se duce se râpă!!!!

 6. Cui aparține afirmația „O fetiță de 13 ani are discernământul necesar pentru a accepta un act sexual„, Procurorului General, sau autorului articolului?
  În pasajul citat nu există o astfel de afirmație, ci doar interpretarea pe care o dă autorul, întrebării respective. Mai mult, Procurorul General expune un caz ipotetic dus la extrem, cu o viață sexuală activă de lungă durată, nașteri, etc, iar autorul vorbește despre „un adolescent de 13 ani, care abia își descoperă sexualitatea”. Articolul ăsta este o mizerie.

 7. Cand vorbim de discernamant, ne referim la creier, la dezvoltare si maturizare cerebrala si emotionala, nu hormonala. Urmarea actului sexual este nasterea unui copil. La 13 ani, o fetita este indeajuns de matura sa creasca un copil? Daca da, atunci poate sa aiba si raspundere juridica deplina, in toate formele ei civila, administrativa si penala, si reconsideram majoratul la 13 ani, cu toate ca, eu cred ca un tanar nu este matur nici la 18 ani. Idiotilor cu sex in loc de creier, de ce vreti sa distrugeti copiii?

 8. Ăștia când vorbesc sunt în deplinătatea funcțiilor mentale? 🙄 De la unii cu funcții te aștepți să gândească… și mai ales să gândească cu capul pe umeri.

 9. majistrat ..nemajistrat ..ea i tot femeie siii ..chiar in cazul d fata …experiece it’s the mather of science…iar daca daca i vorba de Toamna din poza…mit mag netishe augen..mm..nu ma pronunt doar ca as fi dorit sa o cunosc ..f bine..la vrea da cunolastere…off course..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here