Un traficant de droguri din Satu Mare prins în flagrant cu „marfă“ de peste 25.000 de euro a fost eliberat de judecători după doar câteva zile de arest preventiv, însă nu pentru că ar fi fost nevinovat, ci pentru că procurorul care a instrumentat cazul şi l-a dus la arestare nu mai avea vechimea necesară pentru a lucra în cadrul DIICOT, ca urmare a schimbărilor legislative promovate de ministrul Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, scrie Adevarul.ro.

Traficantul, Ioan Gheorghe Ghiulai, un bărbat în vârstă de 41 ani din localitatea sătmăreană Andrid, este anchetat de procurorii DIICOT Satu Mare pentru trafic de droguri de mare risc, fără drept, în formă continuată respectiv introducerea în ţară de droguri de mare risc, fără drept.

Bărbatul fusese prins în flagrant delict pe 19 martie având la el 1.898 pastile  ecstasy, 94 grame de amfetamină şi 11 grame de cocaină, droguri procurate din Olanda şi aduse în România în cutii de detergenţi prin intermediul serviciilor de coletărie ale unor firme de transport persoane.

În aceeaşi zi de 19 martie, Ghiulai a fost reţinut pentru 24 de ore, iar pe 20 martie a fost prezentat la Tribunalul Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Instanţa din Satu Mare a admis propunerea de arestare preventivă, mai ales că Ghiulai nu era la prima abatere, fiind eliberat condiţionat în 2017 după ce a executat 4 din cei 5 ani de detenţie la care a fost condamnat în Italia pentru trafic ilicit de substanţe stupefiante. În ianuarie 2014, a fost prins în Peninsulă în timp ce transporta 126 de kilograme de cannabis.

Soluţia de arestare preventivă a fost contestată de traficantul de droguri, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Oradea. Pe 25 martie, cei doi judecători din Oradea însărcinaţi să judece cauza au decis să-l lase în libertate pe suspect, însă pe alte considerente: o problemă generată de Ordonanţă de Urgenţă 92/2018 pentru modificarea Legilor Justiţiei, iniţiată de Tudorel Toader şi intrată în vigoare pe 16 octombrie 2018, care a condiţionează accesul procurorilor în structurile speciale – DIICOT şi DNA – de o vechime de minimum 10 ani în magistratură.

Actul normativ  nu acordă derogare pentru cei care lucrau deja în structurile DIICOT şi DNA la data intrării în vigoare a reglementărilor. Vechimea pentru ocuparea funcţiei de procuror la aceste structuri era de 6 ani până în iulie 1018, când s-a modificat legea în Parlament, de 8 ani de la această dată şi până la ordonanţa emisă de ministrul Justiţiei în octombrie 2018, şi de 10 ani în prezent. Procurorul Adrian Ionuţ Hohotă, cel care susţinuse propunerea de arestare în faţa Tribunalului Satu Mare şi care lucrează la DIICOT Satu Mare din martie 2018, are în prezent o vechime de doar 7 ani şi 2 luni în magistratură.

Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au concluzionat că DIICOT a fost reprezentat la proces „de către un procuror necompetent funcţional“, adică unul care nu îndeplineşte condiţiile de numire în cadrul acestei direcţii, „inclusiv condiţia vechimii de cel puţin 10 ani în funcţia de procuror sau judecător“.

În opinia judecătorilor, prezenţa unui procuror care nu este „apt să exercite reprezentarea parchetului în faţa instanţei“ echivalează, de fapt, cu o lipsă de reprezentare. „Încălcarea dispoziţiilor privind participarea procurorului, atunci când participarea sa este obligatorie potrivit legii, determină întotdeauna aplicarea nulităţii“, au mai arătat judecătorii.

Pe româneşte, judecătorii au considerat că activităţile care intră în atribuţiile DIICOT pot fi efectuate exclusiv de procurorii care îndeplinesc condiţiile de a profesa în această structură impuse de OUG92/2018, ultimul act normativ care a modificat Legile Justiţiei. Între condiţiile de a profesa în cadrul DIICOT se numără şi vechimea de 10 ani în magistratură, iar judecătorii au considerat că actele de procedură pe care le semnează procurorii care nu îndeplinesc această condiţie – inclusiv audieri, rechizitorii – sunt lovite de nulitate absolută.

”Practic, n-ar avea voie să facă nimic. Eventual să lege dosare, până în momentul în care vor avea vechimea de 10 ani cerută de lege. Mă întreb cum se justifică salarizarea lor, din moment ce nu îndeplinesc condiţiile de a activa în aceste structuri“, a explicat, plastic, un specialist consultat de reporterul ”Adevărul“.

Cert este că, pe aceste considerente, Curtea de Apel Oradea a dispus punerea de îndată în libertate a bărbatului şi retrimiterea dosarului la Tribunalul Satu Mare pentru rejudecarea propunerii de arestare preventivă, „ţinând cont de considerentele prezentei încheieri“.

Ioan Gheorghe Ghiulai, traficantul de droguri din Satu Mare care a profitat de absurditatea ordonanţei lui Tudorel Toader, este în libertate, fără nicio restricţie de circulaţie sau drepturi civile suspendate, începând din 25 martie 2019.

Care credeți că este cea mai potrivită întrebare pentru referendumul de pe 26 mai?

View Results

Loading ... Loading ...

[insta-gallery id=”1″]

Urmărește-ne și pe TWITTER!

[sg_popup id=6254]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.