„Prințesa” Lia A Romaniei a fost audiată, luni, timp de două ore în dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, dezvăluie, din sala de judecată, jurnalistul Ionel Stoica pe Ziare.com.

Lia A Romaniei a declarat că Remus Truica ar fi amenintat-o pe ea si pe sotul ei, Paul Al Romaniei, cu relatiile din magistratura si cu numele fostilor premieri, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu.

Remus Truica a fost audiat astazi ca martor in acest caz si a negat acuzatiile pe care le-a facut Lia A Romaniei. Inalta Curte urmeaza sa-l audieze astazi si pe Paul Al Romaniei.

Audierile

„Al Romaniei Paul?”, „Prezent!”,
„A Romaniei Lia Georgia?”, „Prezent!”,
„Truica Remus?”, „Este pe drum, ajunge in cateva minute!”.
„Cand ajunge sa astepte pe hol, il vom audia ca martor”, a venit ordinul judecatorului.

„Printii” Paul si Lia au cerut translator de limba engleza pentru audierea lor ca martori.

Potrivit procedurii, translatorul a depus si el juramantul pe Biblie.

Procedura juramantului a fost reluata si in cazul „printesei” Liei, primul martor audiat in acest caz. Presedintele instantei i-a citit juramantul: „Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu…”.

Cuvintele magistratului au fost repetate de translator, in soapta, Liei.

Lia A Romaniei: Ok.
Magistrat:…. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!
Lia A Romaniei: Corect!

Nu avea actul de identitate la ea

Lia Georgia A Romaniei Lia nu a avut astazi actul de identitate la ea, dar instanta a aratat ca poate da declaratii, deoarece este o persoana cunoscuta, dar sa trimita o copie de pe actul de identitate pana la urmatorul termen.

Lia a stat intr-o banca in fata completului, alaturi de translatoare, care ii traduce intrebarile instantei.

„Am fost ingrijorata despre declaratiile publice sau private ale lui Tariceanu. Eu si sotul meu respectam faptul ca Romania este o republica. Insa am fost foarte ingrijorati de marturiile unor martori. Acestia au dat declaratii care au fost incorecte sau care au adus prejudicii sotului meu in cazul unor retrocedari.

Au fost bazate pe martori mincinosi sau marturii incorecte. Si anume ca primul meu sot este un impostor. De ce ar fi important asta intr-o republica?”, si-a inceput declaratia Lia A Romaniei.

Presedintele completului i-a explicat ca in acest caz nu se discuta despre retrocedarile de terenuri, dosar care este pe rolul Curtii de Apel Brasov, ci despre acuzatiile de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, in cazul lui Calin Popescu Tariceanu.

Lia A Romaniei este atenta la traducerile facuta de translatoare si confirma cu „yes” sau „no” afirmatiile sau povesteste cum s-au derulat retrocedarile, intr-o engleza cu un puternic accent britanic.

Intrebarile Inaltei Curti

Judecator: In ce context s-a ajuns ca dumneavoastra sau sotul dumneavostra sa faceti cereri de retrocedare si ce legatura au cu obiectul acestei cauze? La ce avocat ati apelat pentru retrocedarea Fermei Baneasa si Padurea Snagov?
Lia A Romaniei: La inceput am apelat la firma de avocati Tuca, Zbarcea si asociatii. La inceput am fost prezenta la primele discutii, nu stiam nimic despre aceasta firma de avocatura. Dupa 21 de ani, mergand pe procedura de exequator, sotul meu trebuia sa castige in Romania sau sa faca o cerere de recunoastere pentru a fi de acord cu deciziile date de Portugalia, Marea Brutanie, Franta si Elvetia.

Toate au aratat ca sotul meu era succesorul legal al lui Carol al II lea si in ce priveste mostenirea lasata de Carol Mircea (fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, tatal lui Paul Al Romaniei-n.red), dar si calitatea de mostenitor de pe urma Elenei Lupescu, sotul meu cumparand drepturile succesorale ale Monicai Urdareanu.

Lia a povestit ca Remus Truica i-ar fi spus „ca nu mai face politica si ca isi dedica timpul pentru a face afaceri”. Acesta le-ar fi promis finantare pentru procedura de restituire in cazul Fermei Regale Baneasa si a Padurii Snagov. „I-am verificat afacerile in domeniul imobiliar”, a explicat Lia.

De proceduri urma sa se ocupe o echipa de 14 avocati de la Tuca, Zbarcea si asociatii, condusa de Robert Rosu. In sediul firmei de avocatura a vazut-o pe fosta sotie a lui Calin Popescu Tariceani, Ioana Tariceanu.

„Era imbracata foarte casual, sic. Nu era in tiparele acesteia, eu observand-o la televizor tot timpul, ca fiind o doamna care se imbraca elegant. L-am intrebat pe Robert Rosu daca este clienta casei de avocatura, raspunsul a fost: Nu ati vazut-o pe doamna Tariceanu, in sensul ca este gresit si nu era ea”, a aratat Lia.

„I-am raspuns lui Rosu: nu mai juca jocuri ca pot merge sa i-o arat pe doamna pe care eu am asociat-o cu Ioana Tariceanu”, a explicat Lia.

„Cred ca a utilizat cuvantul furat”

Lia A Romaniei sustine ca ar fi fost amenintati de Remus Truca cu relatiile pe care le avea. „Am fost amenintati, era spre sfarsitul relatiei cu domnul Tuca. Sotul meu a refuzat sa semneze mai multe contracte, erau contracte de 60 de pagini, numai despre proprietati.

Robert Rosu ne-a spus: Trebuie sa vorbesc cu voi, pentru ca mi s-au furat 100.000 de euro. Lucrurile au devenit foarte dificile. Amandoi am fost amenintati cu jihad, si alti apropiati ai nostri au fost amenintati, in legatura cu aceste retrocedari. Robert Rosu i-a spus sotului meu: Nu mai aveti nicio proprietate in Snagov. Remus Truica le-a dat sau le-a vandut, fara sa ne dea noua procentul stabilit in contract. Cred ca a utilizat cuvantul furat. Am insistat sa avem o intalnire cu Remus Truica”.

Intalnirea a avut loc la sediul firmei Tuca, Zbarcea si asociatii, la care ar mai fi participat Truica si Rosu. Discutiile au vizat retrocedarea padurii Snagov. „De la Rosu am aflat ca proprietatea fusese vanduta, iar sotul meu nu primise niciun ban”, a povestit Lia.

Truica ar fi pus o intrebare retorica sotului sau: „Credeti ca Robert Rosu este avocatul dumneavoastra?”

„Printesa” a aratat ca au fost mai multe „acuzatii, de fapt declaratii”. „Robert Rosu nu a fost niciodata avocatul dumneavoastra, a spus Truica. El a aratat ca Rosu nu a respectat interesele sotului meu in cazul Snagov si de asemenea a facut referiri la fostul premier Adrian Nastase si la premierul Calin Popescu Tariceanu”, a precizat Lia.

Amenintarile lui Truica

Judecator: La ce anume s-a referit?
Lia A Romaniei: We will be crushed! Ca noi vom fi zdrobiti!

Judecator: Concret, ce vi s-a spus?
Lia A Romaniei: Numele lui Tariceanu a fost spus a doua zi de Truica. In momentul in care sotul meu i-a cerut socoteala lui Truica, acesta a spus: avocatul Robert Rosu nu a fost avocatul vostru, Truica solicitandu-i sotului meu sa nu i se mai impotriveasca, pentru ca are legaturi cu judecatori si inclusiv cu premierul Tariceanu.

Lia a explicat ca nu l-a mai vazut pe Robert Rosu de atunci, iar sotul sau s-ar fi simtit foarte rau din acel moment. Ea a dat detalii si despre Marius Marcovici, fost consilier al lui Tariceanu, care a fost implicat in procedura de retrocedare: „Truica ne-a spus ca Marcovici urma sa faca cercetari privind inscrisurile noastre.”

„La acea data, nu stiam care era rolul lui Marcovici. Ulterior, mi-am dat seama ca sunt toti conectati. Am aflat ca acesta era in relatii cu cetatenii israelieni, dupa ce am fost amenintati de catre o persoana de legatura dintre noi si Remus Truica. Este vorba de Lucian Mateescu (Lia si-a adus aminte de numele acestuia dupa ce si-a consultat agenda telefonica -n.red). Am aflat mai tarziu ca lucra pentru Dan Voiculescu, iar acesta urma sa gaseasca cumparatori pentru cele doua imobile”, a tinut sa precizeze Lia A Romaniei.

In ce priveste numele lui Tariceanu, Lia a afirmat ca, la inceputul relatiei cu Rosu si Truica, acestia nu l-au amintit: „Truica ne-a spus ca are relatii puternice”.

„Ulterior, cand procedura era finalizata, si le-am cerut socoteala, Truica ne-a amenintat si in acel moment acesta a facut referire la Tariceanu”, a spus Lia A Romaniei.

„Nu stiu daca Popescu Tariceanu a fost implicat in aceste retrocedari”, a raspuns Lia A Romaniei, unei intrebari adresate de avocatul presedintelui Senatului.

„Atat in public, cat si in privat, Tariceanu, facand referiri la sotul meu, a spus ca este un impostor. Aceste referiri la adresa sotului meu au fost facute si in perioada in care detinea functia de premier sau in cea in care detinea functia de presedinte al Senatului”, si-a aratat nemultumirea „printesa”.

Concluzia Liei a fost ca Tariceanu avea o pozitie adversa la adresa sotului sau si „a acestei ramuri a Casei Regale”.

„Imi cer scuze ca nu am reusit sa fiu atenta. Am trecut prin niste teste intensive de fertilitate, in aceeasi perioada prin care treceam prin menopauza si am avut trei operatii. Memoria mea nu este prea buna. Atunci cand Truica a mentionat judecatorii si politicienii, mi-a luat mana de langa lift, acum realizez de ce nu mi-a spus acest lucru langa Robert Rosu, acum realizez ca este un cosmar pentru judecatori”, si-a incheiat marturia Lia A Romaniei.

Truica a intarziat la intalnirea cu instanta

Remus Truica a intarziat astazi cateva minute la Inalta Curte. A venit intr-un costum negru elegant si cu camasa alba. Vorbeste respectuos cu instanta, este atent la detalii.

„La audiere procurorul de caz a incercat sa directioneze discutia catre doua subiecte- persoana domnului Tariceanu si fonduri in campania electorala din 2009. Nu am dezvoltat cu Tariceanu nici un fel de relatie fiind doar cunostinte. Din momentul in care l-am cunoscut pe Tariceanu si pana in 2008 relatia cu sotia lui Tariceanu a fost foarte mica”, si-a inceput declaratia milionarul.

Din ce si-a adus aminte, familia Tariceanu a fost o singura data la el acasa, locuind in aceeasi zona din Snagov. „A fost o petrecere unde au fost mai multi invitati. Nu imi aduc aminte contextul in care au venit in vizita. Nu am discutat niciodata cu Tariceanu despre bunurilor pe care Paul al Romaniei le revendica”, a tinut sa precizeze Truica.

Excursia din Israel

Milionarul a dat detalii si despre excursia din Israel, cand a fost invitat de Tal Silbestein. Eveniment la care a participat si Tariceanu.

„Nu am participat la discutiile pe care Tariceanu le-a avut cu Silberstein, avand in vedere ca pana in decembrie 2004 am activat intr-o zona politica situata intr-o pozitie adversa fata de cea din care facea parte inculpatul din aceasta cauza”, a precizat Truica.

Truica a dat detalii despre afacerile imobiliare pe care le-a derulat impreuna cu Tal Silberstein si relatiile cu societatea de avocatura Tuca, Zbarcea si asociatii. El a povestit si cum a ajuns la Paul Al Romaniei, atunci cand a incercat sa-si cumpere un teren de langa casa sa: de la care a cumparat imobilul, intermedia demersurile de retrocedare ale lui Paul Al Romaniei.

A negat acuzatiile

Truica a negat acuzatiile facute de cuplul Lia si Paul Al Romaniei, care au declarat ca i-ar fi amenintat. „Trebuie sa cunoasteti si personalitatea celor doi. Oricati bani le-ar da cineva, nu i-ar multumi. Nu am adus in discutie numele lui Tariceanu si eventualele consecinte pe care Paul Al Romaniei le-ar fi avut de suferit”, a tinut sa precizeze Remus Truica.

Acuzatiile DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, acuzatiile in cazul lui Calin Popescu Tariceanu au legatura cu declaratia pe care acesta a dat-o la DNA Brasov la data de 15 aprilie 2016, in care „a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre: – retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), – implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare, – actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri”.

Potrivit rechizitoriului, Calin Popescu Tariceanu „a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Andronic Dan Catalin si Truica Remus, in contextul mentionat mai sus, intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate mai sus si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate”.

In acelasi context, spun procurorii, presedintele Senatului ar fi declarat ca nu a avut o relatie apropiata cu Marius Marcovici, „ascunzand totodata ca are cunostinta de relatia acestuia din urma cu inculpatul Tal Silberstein. Totodata, inculpatul Popescu Tariceanu Calin Constantin Anton a afirmat in mod nereal ca nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania”.

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA DE DIZOLVARE A PSD https://petitieonline.net/petitie/29746158

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.