O firmă controlată de Sebastian Ghiță, fost deputat PSD „exilat” în Serbia, a câștigat două licitații de 11,8 milioane lei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, licitații cu un singur ofertant, scrie Newsweek.ro.

Obiectul licitațiilor: administrarea și mentenanța sistemelor informatice pentru Cardul Național de Sănătate și servicii de monitorizare centre suport.

Cele două sisteme informatice sunt unele dintre cele mai păguboase și contestate programe IT ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, condusă de Adela Cojan, a decis ca în perioada stării de urgență să suspende obligativitatea utilizării cardului național de sănătate. În ultimii cinci ani, sistemul informatic pentru Cardul de Sănătate a fost contestat atât de medici, cât și de cetățenii care apelau la serviciile medicale pentru că sistemul nu funcționa.

Licitații cu un singur ofertant

Pe 7 aprilie 2020, în plină pandemie de coronavirus, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că a atribuit o licitație spartă în patru loturi pentru „servicii de administrare, mentenanta, suport tehnic, dezvoltare si help desk aferente componentelor aplicative ale Sistemelor Informatice ale CNAS: CEAS, SIPE, DES”. Valoare cumulată a celor patru loturi a fost de aproximativ 30 de milioane lei.

Interesant este că pentru fiecare lot în parte s-a înscris câte o singură firmă cu care s-a semnat un acord cadru pe o perioadă de 36 de luni, conform anunțului de atribuire publicat în SEAP. Am încercat să obținem un punct de vedere de la șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, dar consiliera acesteia ne-a transmis că se află într-o ședință, dar că ne va suna ulterior. Nu a mai sunat.

Adela Cojan ocupă funcția de președinte al CNAS din noiembrie 2019, atunci când a fost numită în funcție de premierul Ludovic Orban. Anterior a fost director executiv la spitalul privat Polisano, din Sibiu.

11,8 milioane de lei pentru Ghiță

Contractele pentru sistemele informatice Cardul Național de Sănătate (CEAS) și monitorizare centre și suport au fost adjudecate de compania Technology Systems and Services International. Contractul pentru programul CEAS a fost adjudecat pentru suma de 8,95 milioane lei, iar sistemul de monitorizare centre de suport pentru 2,85 milioane lei.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, asociatul majoritar al firmei Technology Systems and Services International este Teamnet International, o firmă controlată de fostul deputat Sebastian Ghiță și investigată pentru spălare de bani de Direcția Națională Anticorupție.

Technology Systems and Services International este administrată de Ion Ovidiu Trașcu, unul dintre colegii de facultate ai lui Sebastian Ghiță, dar și unul dintre acționarii minoritari ai companiei Teamnet International SA.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.