Scena politică din România a atras atenția uneie dintre cele mai imortante publicații externe, Politico, scrie Stirileprotv.ro.

“Președintele român își pierde strălucirea, în timp ce temeri legate de corupție vizează noul guvern”, este titlul unui material din Politico.

“Președintele României, Klaus Iohannis, și-a construit o reputație internațională strălucitoare de campion al democrației, dar strălucirea începe să piară chiar acasă, unde criticii îl acuză că a numit un guvern considerat un teren propice pentru corupție și amicalism”, notează sursa citată.

Ei amintesc că în urmă cu câteva luni, președintele Iohannis a obținut prestigiosul premiu Carol cel Mare, acordat de orașul german Aachen pentru merite deosebite, “o onoare acordată anterior unor personalități istorice precum Winston Churchill, Vaclav Havel și Papa Ioan Paul al II-lea”.

Politico mai scrie că reprezentanții comitetului premiului l-au lăudat pe Iohannis pentru că „întruchipează valorile noastre europene comune, angajamentul nostru de a susține statul de drept european și viziunea noastră comună asupra unui viitor european”. Mai mult, l-au descris ca fiind „neclintit” în cursul său pro-european și angajamentul său față de eforturile anticorupție și separarea puterilor în stat.

“Dar activiștii români pro-democrație, militanții anticorupție, academicieni și alții care l-au văzut cândva pe Iohannis ca pe un simbol al speranței s-au întors împotriva lui în privința noului guvern, format din cele mai mari două partide din parlament, Social Democrat (PSD) și Național. Liberalii (PNL)”, notează sursa citată.

Politico mai scrie că oponenții acestor partide sunt îngrijorați “că vor împărți prada puterii și vor renunța la eforturile de a lupta împotriva corupției care stăpânește România de la sfârșitul regimului comunist”.

Și în timp ce analiștii se tem că aceste lucruri vor alimenta neîncrederea în autorități și ar putea stimula extrema dreaptă sceptică față de vaccin, cei din partidele de la guvernare spun că Iohannis a avut un rol cheie în formarea coaliției, încercând să pună capăt crizei politice.

Astfel, mai scrie Politico, acest lucru a „a stârnit furia multor foșți susținători ai președintelui, fost primar al orașului Sibiu, care a câștigat primul mandat în 2014, promovând combarerea corupției și întărirea independenței justiției și care a fost reales cu ușurință în 2019”.

Într-un discurs susținut de 1 decembrie, Ziua Națională a României, Iohannis a recunoscut că evenimentele recente au afectat încrederea în clasa politică.

Politico scrie și despre rata de vaccinare mică din România, amintind că PSD nu a impus măsuri mai dure de protecție, ”îngrijorat că va pierde sprijinul în avantajul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.