Un judecător cunoscut din România a fost suspendat din funcția sa din cauza videoclipurilor pe care le-a postat pe platforma de socializare TikTok, o mișcare care a atras, marți, critici din partea Ambasadei SUA, notează Washington Post cu privire la cazul excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Danileț.

Danileț a declarat, marți, pentru Associated Press că într-unul din videoclipuri a apărut tăind un gard viu de grădină, iar în altul curățăndu-și piscina de acasă și că niciunul dintre videoclipurile sale nu a avut vreo legătură cu profesia sa. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Danileț, care are foarte mulți urmăritori pe rețelele de socializare, a fost de ani de zile critic la adresa Justiției din România și a cerut reforme, iar în trecut a organizat proteste împotriva celor care se opun reformelor. De asemenea, conduce cursuri de educație juridică pentru copii, mai notează publicația.

  • ”Cred că este un fel de răzbunare. De mulți ani sunt implicat în reforma justiției (din România)… Am mulți dușmani pentru acest gen de atitudine. În România este foarte greu să faci reforme ale justiției, dar și reforme ale mentalităților”, este citat Danileț.

Ambasada SUA la București a declarat marți că este  „profund îngrijorată” de suspendarea lui Danilet.

„O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă”, se spune în declarație, adăugând că președintele Joe Biden a spus recent la Summit-ul pentru Democrație că „democrația nu se întâmplă întâmplător”.

Și Dacian Cioloș este menționat în Washington Post, despre care jurnaliștii notează că ”a fost prim-ministru între 2015 și 2017 într-un Cabinet interimar” și ”a condamnat suspendarea și a acuzat guvernul de coaliție care a depus recent jurământul că a început „distrugerea justiției”.

„(Excluderea) arată rău, indiferent de cum privim lucrurile”, a spus Cioloș. „Chiar dacă această decizie este anulată de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să fie foarte atenți”, este citat liderul USR.

Cioloș a adăugat că în ultimele luni a „primit informații” că mai mulți judecători și procurori „se simt intimidați și se află în diferite stadii de acțiune disciplinară”.

Sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.