Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, Felix Bănilă, a fost pe linia PSD la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, au declarat surse judiciare. Potrivit acestora, Bănilă a declarat că modificările la Codurile Penale sunt bune, fiind de acord de pildă cu modificarea la Codul de Procedură Penală, potrivit căreia procurorii pot să efectueze urmărirea penală “in rem” timp de un an. După expirarea acestui termen, dacă nu există un suspect, dosarul se închide automat, dezvăluie G4Media.ro.

Amintim că fostul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara la sfârșitul lunii iunie că ”pentru DIICOT, principala afectare e închiderea intempestivă a 4.770 de dosare ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care după un an nu a fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise, clasate”.

La întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, șeful DIICOT ar mai fi declarat, potrivit surselor citate, că au existat abuzuri și excese, exemplificând cu modul în care au fost investigate infracțiunile de abuz în serviciu, însă nu s-ar fi pronunțat în nici un fel în ce privește protocoalele încheiate între SRI și instituții din justiție (parchete, instanțe, CSM).

Bănilă ar fi criticat la întâlnirea cu expeerții europeni numărul mare de interceptări. “Eram toți șocați. Parcă îl auzeam pe Nicolicea”, a declarat unul din magistrații prezenți la întâlnire. Președintele Klaus Iohannis l-a numit pe 23 iulie pe Felix Bănilă la șefia DIICOT, la propunerea ministrului justiției, Tudorel Toader.

Potrivit surselor citate, printre cei care au lăudat modificările la Codurile Penale la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția se numără și Lia Savonea, membru CSM.

O delegaţie a Comisie de la Veneţia s-a aflat în România joi şi vineri, în vederea pregătirii unei opinii privind modificările aduse recent Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Experții europeni s-au întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, cu parlamentarii din Comisia specială pentru legile justiţiei, cu preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea şi cu reprezentanţii CSM, DNA sau DIICOT.

Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei printr-o decizie luată în 28 iunie, iar concluziile evaluării ar urma să fie prezentate în 19 octombrie, transmite News.ro.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!