Șeful Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a anunțat vineri că premierul ungar Viktor Orban va fi citat, în urma sesizării oficiale făcute de deputatul PNL Alexandru Muraru cu privire la discursul extremistului maghiar la Băile Tușnad, scrie Newstrack.ro.

„Conform legislației, orice solicitare la consiliu se soluționează cu citarea obligatorie a părților, în vederea audierilor. În acest caz, ca în orice caz, titularul de dosar, care va fi stabilit prin alocarea aleatorie a dosarului, va face managementul dosarului și probabil, presupun, va face această citare. Nu am mai avut o astfel de situație. Cred că citarea poate fi făcută prin reprezentanța legală a Ungariei la București, adică prin ambasadă”, a declarat, vineri, pentru Digi 24, președintele CNCD.

Șeful CNCD a mai spus că instituția pe care o conduce are obligația legală să soluționeze plângerea făcută de Alexandru Muraru. „Vom face citarea părților. Dacă doresc, depun punct de vedere, dacă nu, nu. Dacă doresc, își trimit reprezentant, dacă nu, nu. După această fază, se va face o analiză a dosarului, de către titularul de dosar, o propunere de soluționare, care va intra în deliberări și se va da o soluție”, a adăugat Asztalos.

Alexandru Muraru: Declarațiile lui Orban sunt inacceptabile „într-o Românie europeană și tolerantă”

În reclamația sa, deputatul liberal Alexandru Muraru arată că „imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad. Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă”, susține liderul liberal.

Parlamentarul ieșean consideră că declarația lui Orban, care „instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX” este următoarea:

”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă.”

Deputatul mai spune: „Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, mai spune Muraru.

Derapajul extremistului maghiar

Considerat politician de joasă speță în toate cancelariile țărilor civilizate, Viktor Orban și-a șifonat și mai mult imaginea, iscând un val de indignare prin recentele sale afirmații de la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Printre altele, ungurul a respins viziunea unei societăţi „multietnice”, arătând cât de departe este de valorile europene. „Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu „non-europeni”, a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.

Interesant este că el se prevala de „noi europenii”, deși el este un trădător ordinar al intereselor Europei „închinându-se” Rusiei lui Putin, dovedind afinități cu Eurasia decât cu UE.