Curtea de Conturi anunță că în ultimii 8 ani, statul a recuperat un milion de euro dintr-un prejudiciu total de 2 miliarde de euro, scrie pressone.ro.

În perioada 2010-2017, Curtea de Conturi a trimis către organele de urmărire penală 752 de sesizări penale privind tot atâtea cazuri de prejudiciere a instituțiilor statului. Dintre acestea, peste 580 au rămas nesoluționate – adică peste 80%. Valoarea însumată a pagubei aduse statului în perioada 2010-2017, potrivit estimărilor făcute de inspectorii Curții, depășește 2 miliarde de euro. Din această sumă, s-a reușit recuperarea unui singur milion de euro.

Aceste informații sunt cuprinse într-o sinteză publicată recent pe site-ul Curții de Conturi. Dintre cele 752 de cazuri semnalate, 143 se referă la dosare în care prejudiciul estimat de experții Curții depășește 500.000 de euro. „Acestea totalizează un prejudiciu estimat în valoare de 10.508.690,38 mii lei”, arată documentul publicat de Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi afirmă că, pe lângă aceste 10 miliarde de lei, statul a fost păgubit, în celelalte cazuri, cu alte 200 de milioane de lei. Numai în 2017, Curtea a trimis 120 de sesizări penale. 19 dintre acestea vizează prejudicii care depășesc, fiecare, 500.000 de euro. Totalul pagubelor din bani publici pentru care s-au depus sesizări penale în 2017 este de 706 milioane de lei. În 2016 fusese de 1,7 miliarde de lei.

În documentul menționat se arată că, în majoritatea cazurilor, procurorii clasează dosarele deschise în urma rapoartelor și sesizărilor Curții de Conturi. „Din totalul prejudiciului constatat de Curtea de Conturi, în urma actelor de control încheiate ca urmare a soluțiilor pronunțate de instanțele de judecată competente în soluționarea cauzelor penale, s-a dispus recuperarea sumei de 5.181,34 mii lei (5,1 milioane de lei − n.r.). În ceea ce privește tipologia de infracțiuni (…), acestea vizează infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, deturnare de fonduri”, se arată în sinteza citată.

Dintre cele peste 750 de cazuri, doar 20 s-au finalizat cu condamnarea inculpaților. Curtea de Conturi este singura instituție abilitată să verifice oportunitatea cheltuirii banilor publici. Sinteza Raportului privind sesizările penale formulate de Curtea de Conturi în perioada 2010-2017 poate fi citită aici.

Acum este lesne de înțeles de ce PSD-ALDE a modificat legea de funcţionare a Curţii de Conturi. Deocamdată, proiectul de lege cu noile prevederi a trecut de Camera Deputaţilor, Senatul fiind forul decizional, dar avem o idee încotro ne îndreptăm: spre o instituţie-marionetă. Curtea nu va mai putea să se pronunţe asupra oportunităţii unor achiziţii. Va fi obligată să vadă doar dacă se respectă contabiliceşte ce decid autorităţile.

Prin urmare, Curtea de Conturi nu va mai putea să întrebe primarul de ce a dat 200 de lei pe o pernă sau de ce a dat 100 de lei pe un sac de ciment. Nu! Va putea doar să pună întrebari dacă s-a plătit conform angajamentelor.

Totodată, la conducerea Curții de Conturi a fost numit o marionetă a lui Dragnea. Este vorba de Mihai Busuioc, acesta fiind secretar general ajunct al Ministerului Dezvoltării, în perioada în care instituţia era condusă de infractorul Liviu Dragnea.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.