Că să înțelegem gravitatea declarațiilor și demersurilor președintelui ÎCCJ Cristina Tarcea în privința presiunilor care se fac asupra magistraților în această perioadă, cred că trebuie să plecăm de la profilul dnei Tarcea, un magistrat nu foarte dur, nu foarte curajos și bătăios, așa cum era Livia Stanciu, și având în urmă un traseu marcat de numeroase volte și înainte, și după accederea în actuala funcție. scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com.

Că să dau câteva exemple, vă voi spune că dna Tarcea a fost secretar de stat, deci adjuncta, ministrului Justiției Rodica Stănoiu. Deci nici funcția politică, nici cea mai sinistră perioadă din istoria justiției românești nu îi sunt străine. Dna Tarcea a făcut corp comun cu „preotesele” Antenei 3 din CSM în boicotul care a salvat conducerea Inspecției judiciare, devenită un braț armat al ministrului împotrivă magistraților.

Dna Tarcea a fost printre cei dispuși să avizeze pozitiv modificările la legile justiției în formă de maximă toxicitate elaborată de PSD. După care și-a revizuit și poziția, și votul.

Ei bine, dacă dna Tarcea a ajuns să vorbească despre presiuni insuportabile asupra magistraților și să ceară ajutorul CSAT și al CSM, înseamnă că situația este de o gravitate chiar fără precedent. Și ceea ce spune dna Tarcea se completează cu ceea ce spun cei care s-au întâlnit în ultima vreme cu magistratul care trebuie să încline balanța într-o parte sau alta în dosarul Bombonica, magistrat care este supus unor presiuni care au ajuns să fie vizibile și fizic.

Și cum să fie altfel când după posibila pronunțare de la termenul precedent era programat marele miting, iar înainte de viitorul termen de pe 21 iunie, cel mai probabil cu adevărat ultimul, ar putea fi programată suspendarea președintelui.

Citește și ”EXPLOZIV! Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională: Iohannis poate să investigheze CCR

Eu sunt convinsă că dna Tarcea are proprietatea termenilor și a atribuțiilor diferitelor organisme și instituții, iar dacă a ajuns să se adreseze CSAT, știe foarte bine că discutăm despre o chestiune care excede cu mult cazul unui soldățel trist al Antenei 3 care dă din mâini și din picioare, dintr-o sutană cu sau fără epoleți, într-o obscură organizație din SUA și care a reclamat-o la CSM pentru bârfe despre vizite în sedii SRI .

Ceea ce ne spune dna Tarcea este că presiunile la care este supusă justiția din România a devenit o chestiune de siguranță națională.

Și nici nu e nevoie de prea multă imaginație după ce l-am văzut pe Liviu Dragnea cum îi amenință explicit la televizor, la oră de maximă audiența, procurorii DIICOT.

O mare parte din sistemul judiciar și-a exprimat deja punctul de vedere în modalități fără precedent. Este vorba despre repetatele luări de poziții ale asociației de judecători cu cea mai mare reprezentativitate din acest moment, Forumul judecătorilor, și ale Asociației Procurorilor, despre declarațiile de independență semnate de mii de magistrați, despre protestele de pe scările instanțelor ale tinerilor magistrați.

CSM, care îi reprezintă pe toți aceștia, care are rolul constituțional al garantării independenței justiției și care a fost umilit de recenta decizie CCR privind revocarea procurorilor șefi, ar trebui să înțeleagă cât de dramatic și puternic este mesajul atunci când singurul procuror dintr-un oraș mic se ridică față de abuzul care amenință să-l strivească și semnează un protest știind că Inspecția judiciară are alergie la orice luare de poziție care deranjează politicul ministerial sau parlamentar.

Deocamdată singura reacție a venit de la secția de procurori a CSM care cere o modificare a procedurii de numire/revocare a procurorilor șefi în care CSM fie să aibă un avuz conform, adică obligatoriu, fie să facă porpunerea care să fie avizată consultativ de ministru, iar decizia să o ia președintele. Adică o soluție în deplin acord cu recomandările GRECO.

Citește și ”Dragnea vrea să-l schimbe pe Tăriceanu de la șefia Senatului cu Claudiu Manda

Chiar și dnele Savonea, Baltag, Oprina și Tânt din secția de judecători, oricât de mult ar urî anticorupția și DNA, oricât de mult ar iubi Antenă 3 sau vreun partid politic,, ar trebui, cred, să își pună problema dacă sunt dispuse și pentru ce ar fi dispuse să distrugă sistemul judiciar din România pe care să-l ofere pe tavă politicului flămând de furt și abuz.

Dna Baltag țipa ca din gură de șarpe acum vreo 4 ani că a fost amenințată pentru că a rămas fără frâne la mașină, frâne ale căror cabluri, a dovedit ancheta oficială, fuseseră mâncate de șoareci. Ce face acum în fața unei amenințări certe la adresa întregului sistem judiciar?

Ia în bășcălie, la fel ca eminența cenușie Lia Savonea, cererea de apărare a independenței sistemului judiciar semnată de peste 1.000 de magistrați în urmă atacurilor la adresa justiției emise la mitingul de sâmbătă al PSD, spunând că habar nu are la ce miting și la ce declarații se referă semnatarii. Iar ministrul Justiției care apăra independența unor procurori care afirmă clar și explicit că independența nu le-a fost afectată, consideră că solicitarea Formului judecătorilor nu e valabilă cât timp nu e semnată olograf de toți cei peste o mie de magistrați. Cam cât ar dură o asemenea operatiuni de strângere de semnături?

Dar nici măcar această aripă a CSM nu are cum să reziste în fața presiunii sistemului judiciar, dacă el se va radicaliza împotrivă pericolului.

Stimați judecători, conștiință și ciocănelul sunt încă la voi! De ce v-ar fi frică?

*** Ieri, un alt jurnalist a dezvăluit alte drăcovenii. Ce a scris Alex Costache pe Facebook despre judecătorul Ștefan Pistol:

Judecătorul Ştefan Pistol de la Curtea Supremă e ubicuu? Just facts.

A făcut parte din completul care l-a achitat azi pe Ghiţă. A făcut parte şi din completul care l-a achitat pe Ghiţă în dosarul cu fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. A făcut parte din completul care l-a achitat pe Tăriceanu. A făcut parte din completul care l-a achitat pe Gigi Becali în două dosare. Ulterior, la completul de 5 judecători prezidat de fosta șefă a ICCJ, Livia Doina Stanciu, Becali a fost condamnat.

Citește și ”AMĂNUNTE INCENDIARE! Șefa Curții Supreme va sesiza CSAT-ul și Inspecția Judiciară

Face parte din completul care trebuie să pronunţe sentinţa la Dragnea pe 21 iunie. Face parte din completul care îl judecă pe Gabi Oprea în dosarul DIPI. În acest din urmă dosar, judecătorul Pistol a făcut cerere de abţinere întrucât în 2001 era militar, preşedinte al Curţii Militare de Apel şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare unde Gabi Oprea era profesor.

„Pentru a evita orice suspiciuni în legătură cu imparţialitatea subsemnatului în soluţionarea cauzei penale apreciez că se impune formularea cererii de abţinere”, a scris judecătorul Pistol în cererea de abţinere. Solicitarea i-a fost respinsă însă de judecătoarea Rodica Aida Popa, fostă vicepreşedinte a ICCJ.

Pistol este însă magistratul care a făcut opinie separată în procesul liderului PNL, Ludovic Orban, în sensul condamnării acestuia la 1 an de închisoare cu suspendare.

Din completul care l-a achitat azi pe Ghiţă a făcut parte şi judecătorul Daniel Grădinaru, fost purtător de cuvânt al Curţii de apel Bucureşti pe când CAB era condusă de judecătoarea Lia Savonea, actual membru CSM, considerată „eminenţa cenuşie” a Secţiei pentru judecători a CSM. Judecătoarea Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupţie la 7 ani de detenţie, Cătălin Voicu.

Bine pregatită şi inteligentă, dar provenind din acest anturaj, Savonea nu a avut acces la Înalta Curte, dar a intrat în CSM fiind votată. A reuşit în schimb să îşi trimită omul la ICCJ, pe judecătorul Grădinaru, despre care surse judiciare spun că aşteaptă să împlinească doi ani vechime pentru a candida la şefia Secţiei penale. Surse avizate spun şi că pe când Lia Savonea era preşedintă la Curtea de apel, CAB a autorizat întotdeauna cererile de mandat de supraveghere tehnică pentru magistraţi venite de la binomul SRI-DNA şi nu a transpirat nimic, cum se mai întâmpla prin alte locuri….

Şi să nu uit, avocatul lui Oprea este Dan Lupaşcu, fost preşedinte al CAB înainte de Lia Savonea.

Deci cam pe aici suntem….

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

2 COMENTARII

  1. Si la asa o increngatura puternica, toxica, la nivelul persoanelor care hotarasc rezultatul unui proces, deci soarta unui om,noi, cei multi si destul de neavizati, ce putem sa facem ???
    Balanta Justitiei mereu a fost inclinata de politic si de servicii, vorbesc in cunostinta de cauza si de patita, fiind pierdut un proces in care isi bagase codita Catalin Voicu, ce era bun prieten cu av. Florin Costiniu, a carei sotie era judecatoarea Viorica Costiniu…. Cred ca este o cangrena ce nu se poate repara decat prin amputare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.