Parchetul European a făcut noi dezvăluiri cu privire la investigaţiile care vizează ceea ce se crede că este cea mai mare schemă de fraudă cu TVA din UE, cu un prejudiciu de 2,2 miliarde de euro. Potrivit instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, procurorii au arestat 24 de persoane şi au sechestrat bunuri şi bani în valoare de 67 de milioane de euro, scrie Epochtomes-romania.com.

Conform unui comunicat a instituţiei, cu ajutorul Europol şi a peste 30 de parteneri naţionali din domeniul aplicării legii, EPPO a reuşit să facă legătura între o societate din Portugalia şi aproape 9.000 de alte entităţi juridice şi peste 600 de persoane fizice situate în diferite ţări.

Valoarea estimată a prejudiciilor investigate în cadrul operaţiunii “Admiral” se ridică în prezent la 2,2 miliarde EUR.

Au avut loc două zile de acţiune: prima, în perioada 11-13 octombrie 2022, în Cehia, Ungaria, Italia, Slovacia şi Suedia, iar cea de-a doua, la 29 noiembrie 2022, în 14 state membre ale UE.

Rezultatele generale de până acum ale anchetei sunt:

– 312 percheziţii în diferite locaţii

– 24 de arestări în Portugalia, Italia şi Franţa

De asemenea, EPPO a pus sechestru pe:

– 529 de conturi bancare

– acţiuni ale 21 de persoane juridice

– 81 de proprietăţi imobiliare

– 31 de maşini de lux

– peste 2,5 milioane EUR în numerar

– 104 ceasuri de valoare

– căşti AirPods în valoare estimată de 2 milioane de euro

– 42 de accesorii de lux

– un Kalaşnikov

EPPO a mai transmis că, până în prezent, valoarea totală a confiscărilor se ridică la 67 de milioane de euro.

A fost colectată o cantitate uriaşă de documente, dispozitive electronice (cum ar fi telefoane mobile, hard disk-uri etc.), documente şi probe digitale. Toate datele sunt în prezent analizate, iar ancheta privind grupurile de crimă organizată care se află în spatele acestei scheme continuă. Au fost luate măsuri de recuperare a prejudiciilor.

“Prin Operaţiunea Admiral, Parchetul European pune în centrul atenţiei o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special din cauza limitărilor structurale ale autorităţilor fiscale şi de aplicare a legii naţionale, atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră. Fără EPPO, pregătirea acestui tip de operaţiune ar fi durat ani de zile – sau, mai probabil, nu ar fi avut loc niciodată.

Operaţiunea Admiral este o demonstraţie clară a avantajelor unui parchet transnaţional. Când vine vorba de fraudă în materie de TVA, dintr-o perspectivă naţională, prejudiciile pot fi evaluate ca fiind relativ mici sau inexistente, sau chiar pot rămâne nedetectate. Este nevoie de o vedere din elicopter, pentru a vedea imaginea de ansamblu”, a susţinut, la sfârşitul lunii noiembrie, procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.