Încercările apărute în ultimele săptămâni de a justifica aducerea PSD la guvernare prin scenariul conform căruia Iohannis ar fi știut din 2021 că rușii vor ataca Ucraina sunt ridiculizate de Sorin Ioniță, fondatorul think-tank-ului Expert Forum. Acesta arată că dosarul Schengen demonstrează, cu vârf și îndesat, cât de nefondată este suspiciunea de competență care ar putea plana asupra lui Iohannis, a PNL și a serviciilor de informații, scrie Ziaristii.com.

Felul în care România a fost luată pe nepregătite de valurile de refugiați, astă-primăvară, după începutul războiului, dar și surpriza guvernanților când s-au confruntat cu opoziția Austriei la votul pentru intrarea în Schengen arată că, de fapt, statul român este complet descoperit pe zona informativă, scrie Sorin Ioniță.

Acesta ironizează scenariile favorabile președintelui Iohannis, lansate în spațiul public în ultimele săptămâni, și care susțin că șeful statului, știind în vara lui 2021 că Rusia va ataca Ucraina, a scos USR de la guvernare ca să bage PSD-ul pentru a nu-i da posibilitatea lui Ciolacu să facă opoziție distructivă într-un moment critic. Este ca și cum ai pune nebunul la volan când vine furtuna doar ca să nu-ți mai arunce cu pietre din tufișuri, râde Sorin Ioniță de noua strategie de comunicare a Cotroceniului.

Mai jos, comentariul fondatorului Expert Forum, Sorin Ioniță.

„Dacă rămânea nea Marcel pe afară făcea prostii în opoziție pe vreme de război, rupând lesa informativă cu care e controlat? Cu alte cuvinte, când vine furtuna pui nebunul la volan ca să nu mai dea cu pietre în parbriz din tufiș“

„Deci cum e, mai crede cineva, în afară de ăia plătiți special în acest scop, că Johannis & Hellvig au avut „informații din interior” că atacă rușii și de aia au făcut Marele Circ Liberal în 2021, cu Cîțu & Ciucă & PSD la guvernare? Drept dovadă și cât de pregătit a fost statul RO când au venit primele valuri de refugiați? Și ce super-surse de info au avut pe afacerea Schengen, când au ținut-o din uimire în uimire? Că dacă rămânea nea Marcel pe afară făcea prostii în opoziție pe vreme de război, rupând lesa informativă cu care e controlat? Cu alte cuvinte, când vine furtuna pui nebunul la volan ca să nu mai dea cu pietre în parbriz din tufiș, asta vrea să ne convingă Kamarila că a fost mișcarea de geniu?

Apropo, cum rămâne, îl mai pun ăștia șef la NATO pe Johannis în urma unor manevre discrete și subtile, omul având PPE practic la picioare, obține la negocieri cu nemții ce vrea el?

Și (2) cum credeți că se juca meciul Schengen dacă era președinte Băsescu?“