Europarlamentarul Dacian Cioloș, a anunțat marți că Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, i-a confirmat faptul că urmărește cazul excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț și a solicitat deja statului român mai multe informații despre deciziile luate luni seara de către CSM, scrie G4Media.ro.

„Nu există derapaje de la statul de drept în România de care să nu se afle în Uniunea Europeană, așa cum probabil speră liderii toxici ai coaliției PSD-PNL-UDMR.

Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”, a scris Cioloș, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, eurodeputatul român a precizat că a discutat cu comisarul european pentru Justiție despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), iar Reynders și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu stagnarea inițiativelor legislative în acest sens.

Cioloș a mai spus că oficialul european i-a confirmat că executivul comunitar va sesiza din nou Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în lipsa desființării SIIJ, iar România riscă să primească amenzi dacă nu respectă decizia CJUE.

„Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe. Din discuțiile cu comisarul Reynders, am înțeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deși există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează și, mai grav, între timp, alți magistrați sunt timorați.

Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desființării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiție la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată.

În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia și Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, a afirmat Dacian Cioloș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.