Cristian Tudor Popescu a avut o reactie dura la Digi24 fata de intentiile Avocatului Poporului, Renate Weber, de a cauta „tortura” in spitalele romanesti, scrie Aktual24.ro. „Daca ii scriu eu pe frontispiciul institutiei Avocatului Poporului, ca societate civila, ca doamna Weber este ‘monitorizata pentru relatii cu serviciile secrete ale lui Putin’?”,  a spus CTP.

”Va spuneam intr-o emisiune precedenta niste lucruri in legatura cu aceasta doamna.  Asta este o miscare perfida, pentru ca distinsa (Renate Weber – n.red.) nu e proasta deloc. Este de o remarcabila perfidie si parsivenie.

Operatiunea tine de tehnicile de manipulare. Adica – ce o intereseaza pe doamna Weber acum este sa apara cuvantul ‘tortura’ in spitale. Sa fie scris pe pereti. Atat! Tot spilul este afisul asta. Nu faptul ca s-ar monitoriza spitalele pentru tortura. Foarte bine, sa le monitorizeze si pentru cresterea viermilor de matase.

Problema e scrierea. Asta o intereseaza – sa apara pe peretele spitalului cuvantul ‘tortura’ si cuvantul ‘detentie’ care este o imbecilitate si o diversiune sinistra. Cum sa fie un spital loc de detentie? Ce, te baga cineva cu forta? Aici nu e vorba de carantina. Asta este valabil pentru orice boala contagioasa. Nu?

Cand cineva are o boala intens contagioasa, cum este acest coronavirus, este internat si tinut in spital, pentru a nu imbolnavi pe alti oameni. Daca fuge de acolo, cum s-a mai intamplat, comite o infractiune – zadarnicirea combaterii bolilor – pentru ca poate sa imbolnaveasca alti oameni. Cum sa fie asta detentie? In momentul cand este vindecat paraseste spitalul. Poate fi vizitat – ma rog, in anunite conditii de protectie si asa mai departe.

Scopul este limpede. Doamna isi face treaba pentru care a fost pusa acolo de cine a fost pusa.

Aici vine problema. Eu inteleg ca tinta doamnei Weber este sa loveasca in actuala guvernare. Asta e limpede si e clara afilierea politica a doamnei Weber. Dar acum loveste in medici, pur si simplu loveste in personalul medical, in spitalele din Romania. Asta nu e o lovitura data politicienilor, e prin ricoseu.

‘Tortionarii’ sunt Guvernul Orban si Klaus Iohannis, vrea sa spuna distinsa doamna. Adica ce vrea sa transmita asta? ‘Domne, toate internarile astea in spital cu COVID din perioada asta au fost niste torturi puse la cale de catre Guvern impreuna cu Iohannis’.

Sigur ca acele cuvinte sunt prezente acolo, in documentele pe care le invoca, dar ce lege ii da dreptul sa puna afisul ala pe perete?

Nu poate fi asa ceva. Pai, ia sa ne gandim ca punem asa: La o gradinita punem sus – ‘Gradinita monitorizata pentru pedofilie’. E posibil sa avem cazuri de pedofilie la o gradinita? Da! Iata ca am avut chiar acum o stire despre un ins de 66 de ani, profesor, care a intretinut relatii sexuale cu minora si e retinut de politie. Asta inseamna ca trebuie sa punem pe gradinite ‘Monitorizata pentru pedofilie’?

Daca eu ii scriu pe frontispiciul institutiei „este monitorizata pentru relatii cu serviciile secrete ale lui Putin”? Dar eu s-ar putea sa am si niste argumente, spre deosebire de dansa.

Este vorba despre procedeul acuzei prin intrebare. Asta este radacina acestui procedeu pe care il foloseste doamna Weber. ‘Este adevarat ca domnul Popescu este un betiv ordinar care s-a dat cu capul de sina caii ferate si este nepotul lui Iulian Vlad?’. Si daca vin eu sau altcineva si intrebam: ‘Domne, pe ce baza faceti afirmatiile astea?’. Ar raspunde asa: ‘Dar ce domne, am dat cu parul?’. ‘N-am dat cu parul, domne, am intrebat’.

Adica se livreaza tot felul de amanunte de soiul asta, de detalii, dupa care, pac, semnul intrebarii. Asa si madama: ‘E monitorizat pentru tortura’. Pai, de ce e monitorizat pentru tortura? Asta inseamna ca ‘acolo se produc torturi, domne. S-a intamplat ceva’. ‘Ceva, ceva trebuie sa fie, daca e monitorizat pentru tortura’. Asta este mecanismul.

De pilda, doamna. Daca eu ii scriu pe frontispiciul institutiei Avocatului Poporului, ca societate civila, ca doamna Weber ‘este monitorizata pentru relatii cu serviciile secrete ale lui Putin’?. Nu o spun ca e asa. ‘E monitorizata, domne’. N-am spus ca este. Nici dansa nu a spus ca se face tortura in spital, dar e monitorizat.

Asa, o monitorizez si eu pe ea. Dar eu s-ar putea sa am si niste argumente, spre deosebire de dansa.

De pilda, ati vazut ce s-a intamplat acum cu ambasadorul rus? A fost chemat la Ministerul de Externe roman ca sa i se notifice de catre un secretar de stat atitudinea pe care a avut-o Ministerul de Externe al Rusiei, prin purtatorul de cuvant, fata de Strategia Nationala de Aparare a Romaniei.

Pentru ca Ministerul de Externe Rus stiti ce a spus? A spus asa: ‘Strategia de aparare a Romaniei, care indica Rusia ca o potentiala amenintare, nu face altceva decat sa tulbure siguranta si securitatea in zona pentru a justifica aducerea de noi trupe si armament NATO si SUA in regiunea Marii Negre’. Adica ‘Romania provoaca Rusia’, spune Ministerul Afacerilor Externe rus, ‘ca sa vina NATO mai aproape de Rusia’.

Ce spune doamna Avocat al Poporului? Am mai spus si repet declaratia dansei: ‘Cu Statele Unite e o alta poveste, inteleg ca ne apara de rusi, dar mi se pare ca asta se intampla pentru ca noi i-am starnit pe rusi cu instalarea scutului. Apropo, totusi scutul asta e defensiv sau nu?’.

Deci doamna aceasta este gand la gand cu bucurie cu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Si atunci, hai sa ii scriu si eu acolo, ca cetatean, pe usa: ‘Monitorizata pentru relatii cu serviciile rusesti’.

V-am spus ca e periculoasa. Este extrem de periculoasa aceasta insa. Ce a facut acum, asta cu ‘tortura’… Cum, domne? Aici e vorba de cuvinte. Putea foarte bine sa nu foloseasca aceste cuvant – ‘tortura’ si ‘detentie’ in comunicatul ala si sa spuna acelasi lucru: ‘Vom verifica daca drepturile pacientilor si cetatenilor sunt respectate in spitale’.

A vrut aceste cuvinte pentru ca cuvantul ‘tortura’ duce gandul la cine? La Visinescu, la Ficior. Am tot rostit cuvantul ‘tortionari’ ai Securitatii, ai penitenciarelor in perioada comunista. Duce gandul la tortura din spitalele psihiatrice, in care erau bagati disidentii in perioada comunista. De-aia a pus cuvantul asta acolo, batandu-si joc, jignind grav personalul medical.

Cred ca toti managerii de spital din aceasta tara ar trebui sa aiba atitudinea domnului Imbri de la ‘Victor Babes’, sa refuze sa puna afisele alea pe pereti. Ma rog, daca sunt unii care sunt pusi de PSD s-ar putea sa le puna”, a declarat CTP.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here