Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus, luni, că recomandările din partea GRECO nu sunt obligatorii și că nu trebuie să se înțeleagă că gruparea face legea din România, ci doar arată „standardele sau direcțiile de evolutie”.

”Sunt recomandări, niciodată, în limbă română, o recomandare nu poate fi obligatorie. Acolo este vorba de recomandări în procedura prealabilă. Noi suntem în faza în care se dezbat legile, și dânșii ne arată standardele spre care trebuie să ne îndreptăm. Nu va imaginați că vine corpul de experiti de la GRECO și stabilește niște soluții, după care Parlamentul se duce repede și le pune în aplicare. Ei dau niște recomandări, niște direcții de evoluție a legislației, după care vor reveni să vadă modul în care au fost transpuse, preluate. Uitați-va în regulament, este un procent de 75%, alt procent de două treimi, s.a. Prin urmare, a nu se înțelege că legea din România o scrie GRECO.

GRECO arată standardele, direcțiile de evoluție. Inițial s-a spus că există un comunicat oficial, care spune: recomandările sunt obligatorii. Eu am scris la GRECO: Dați-mi și mie acel comunicat. Nu există. A fost o corespondență. Știu corespondența aceea, am stăruit la două lucruri: Dați-mi comunicat oficial de la GRECO, nu să-mi citească regulamentul, îl știu și eu, îl știți și dumneavoastră., Dați-mi comunicat cu o frază: ați spus la media din România că recomandarea este obligatorie? ‘Nu, nu am spus. Regulamentul’. Știm regulamentul și-l respectam”, a spus ministrul Tudorel Toader, citat de Mediafax.

”Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu este o excepție. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei”, se arată într-un răspuns al organismului internațional obținut de Realitatea TV și citat de Ziare.com.

De asemenea, GRECO arată că raportul de țară a fost realizat de o echipă GRECO, în urma mai multor discuții cu autoritățile relevante, printre care s-a numărat și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

GRECO mai precizează că „evaluatorii și raportorii GRECO sunt desemnați de statele membre și au nivelul necesar de competență și profesionalism ca să-și facă munca”, iar „echipa care a mers în România nu reprezintă o excepție”.

Pactul SECRET Dragnea-Netanyahu – Israelul, gata să suporte financiar impactul ieșirii României din UE și să garanteze parteneriatul strategic cu SUA.

Ești pregătit ca România să părăsească Uniunea Europeana? PARTICIPĂ LA SONDAJ!

 

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.