Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au lansat sâmbătă dimineaţa atacuri cu rachete asupra a trei ţinte din Siria asociate cu producerea de arme chimice. Atacurile au fost anunţate de preşedintele SUA. Donald Trump a spus într-o scurtă declaraţie televizată că a ordonat atacuri asupra unor “ţinte precise”. Ţintele siriene atacate sunt localizate în marile oraşe Damasc şi Homs, informează g4media.ro.

În acest moment nu există un bilanţ oficial al aliaţilor privind daunele provocate sistemului militar sirian, dar televiziunea siriană de stat anunţă trei răniţi şi o clădire distrusă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat atacurile asupra “unui stat suveran” şi a cerut convocarea Consiliului de Securitate ONU, dar forţele militare ruse nu au avut nici o ripostă faţă de atacuri. Ambasadorul Rusiei în SUA ameninţase că “aceste acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe”. Şi anul trecut a avut loc un atac aerian al SUA asupra unor ţinte militare din Siria după un atac cu arme chimice al regimului sirian.

Mai jos, cele mai importante momente ale zilei:

10.45: Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a anunţat că e vorba despre “o singură lovitură”, care a slăbit abilitatea regimului sirian de a repeta atacuri chimice asupra populaţiei.

10.03: Turcia salută atacul aliaţilor occidentali. Într-o declaraţie a Ministerului de Externe, Turcia arată că operaţiunea este “un răspuns potrivit la atacul cu arme chimice care a cauzat moartea multor civili în Douma pe 7 aprilie”.

9.59: Atacuri în Siria: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, face apel la reţinere şi la evitarea escaladării situaţiei (Agerpres)

9.57: Preşedinţia siriană a publicat pe Twitter o fotografie cu Başar Al Assad sosind la sediul Administraţiei Prezidenţiale

9.44: Citeşte aici o analiză a opţiunilor Rusiei după atacul aliaţilor occidentali în Siria, scrisă de Adrian Novac

9.29: Statul major sirian a anunţat că au fost lansate aproximativ 110 proiectile asupra celor trei ţinte siriene, dar suţine că apărarea antiaeriană bazate pe sisteme ruse le-a doborât pe majoritatea. Totuşi, proiectele au lovit o clădire despre care guvernul sirian susţine că ar fi adăpostit laboratoare ştiinţifice, dar aliaţii occidentali spun că era un centru de cercetare pentru producţia de arme chimice

9.21: Până la acest moment nu există informaţii că trupele siriene şi cele ruse ar ataca trupele coaliţiei occidentale din Siria (circa 2.000 de militari), transmitre CNN, citând o sursă militară americană.

9.09: Circa 5.000 de cetăţeni români, majoritatea femei şi copiii lor, se află acum în Siria. Citeşte aici mai multe despre comunitatea românească din Siria

9.00: Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că ţara sa susţine atacul împotriva ţintelor siriene

8.53: Pentagonul a anunţat deja încheierea atacului. Mulţi localnici au ieşit pe străzile din Damasc cu steaguri siriene şi ruseşti, transmite The Guardian

8.47: Cele trei ţinte atacate de aliaţii occidentali:

  • Un centru de cercetări în capitala Damasc
  • Un depozit de arme chimice la vest de Homs
  • Un post de comandă militar din Homs

8.42: Semnalul atacului a fost dat de preşedintele american, Donald Trump. Imediat după anunţul său televizat, explozii au fost auzite în zona Damasc, unde au fost atacate două ţinte. Ulterior, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May au făcut anunţuri similare.

8.41: Premierul britanic Theresa May a anunţat că forţele aeriene britanice au atacat ţinte precise din Siria folosind patru avioane de vânătoare Tornado din baza UK din Cipru

8.40: SUA anunţă că nu a suferit nici o pierdere în urma ripostei apărării antiaeriene siriene (The GUardian)

8.38: Pentagonul a anunţat că atacurile “ţintite” au fost decise pe baza a numeroase dovezi că regimul siria al lui Başar Al Assad, sprijinit de Rusia, a atacat populaţia civilă din Douma cu arme chimice (The Guardian)

8.34: Ce ştim până acum despre daunele produse: Televiziunea siriană de stat a anunţat că există trei răniţi în baza militară din Homs şi o clădire a fost distrusă. Sursa citată susţine că rachetele de croazieră aliate au fost doborâte de apărarea antiaeriană siriană. SUA, Franţa şi Marea Britanie nu au anunţat încă daunele produse de atacuri

8.30: Ministrul iranian de Externe a condamnat atacurile din Siria (CNN)

8.26: Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian: Siria a încălcat liniile roşii trasate anul trecut de preşedintele Macron. Atacul este legitim şi a avut rostul de a preveni viitoare masacre cu arme chimice.

8.24: Ministrul francez de Apărării a dat detalii într-o conferinţă de presă despre armele folosite de Franţa: rachete de croazieră lansate de pe fregate din Marea Mediterană şi avioane de vânătoare

8.20: Ministrul francez al Apărării, Florence Parly a declarat că “Rusia a fost avertizată de aliaţi în privinţa atacurilor”

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA DE DIZOLVARE A PSD https://petitieonline.net/petitie/29746158

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.