Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat duminică, într-un comunicat de presă, că a verificat trei depozite și 430 de camioane care aduceau în România legume și fructe din Uniunea Europeană, scrie Aktual24.ro.

Doar 0,9% din margă verificată nu este conformă cu standardele. Liviu Dragnea, într-un nouă ieșire violentă împotrivă Occidentului, a acuzat că legumele și fructele de import sunt de „calitate proatsa” și „nu sunt sanatoase”.

Comunicatul ANSVA privind fructele și legumele de import

Începând cu data de 11.04.2019, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import. Acțiunea este parte a operațiunii de control “Demetra”, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii sanitari-veterinari au verificat pe palierul lor de competență toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF.

Până la această dată au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei.

A fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe. Detaliat situația se prezintă astfel:

23 de tone de ceapă uscată din Polonia;
10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia;
23,04 tone de mere din Polonia;
200 de kg de usturoi din China;
6,45 tone de cartofi din Polonia;
1,82 tone de ciuperci din Polonia;
6,78 tone de roșii din Spania
2,2 tone de vinete din Spania
7,8 tone ardei gras din Spania
60 de kg de roșii din Grecia

Dintre neconformitățile sancționate, menționam:

lipsa documentelor sanitare veterinare;
igienă necorespunzătoare;
lotizare necorespunzătoare (depășirea capacității de depozitare);
mijloace de transport necorespunzătoare;
lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare);
lipsa autorizației de fuctionare a depozitului de destinație.

Acțiunea de control a ANSVSA se va desfășura pe toată durată operațiunii ”Demetra”.

Dragnea, în război cu legumele și fructele din Occident

”Am auzit – și pe bună dreptate cei de la hipermarketuri vin și controlează tot lanțul de producție, de la solar, până când ajunge roșia pe raft. Dar întrebarea mea este: TIR-urile care vin de afară sunt controlate la fel, de la origine până ajung pe raft, pe masă românilor? Toată lumea se plânge de calitatea proastă și de faptul că nu sunt sanatoase”, a spus Dragnea, aflat în vizită la Colibași împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

”Eu le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, celor de la Protecția Consumatorului, Antifrauda și Vămile. Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuși să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume și fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a spus el.

”Trebuie să încercăm să reușim să nu mai existe în România acest standard dublu, și anume roșiile bune se păstrează pentru țările din vest, iar în România vin roșii proaste și nesănătoase și e valabil pentru orice legumă, e valabil pentru orice fruct care intră în această țară. Interesul nostru este ca românii să aibă pe masă fructe și legume sănătoase, pentru că românii merită mai mult și pentru asta o să facem absolut tot ce este necesar cu cei care sunt în funcție acuma sau cu ceilalți care vor veni după ei dacă cei care sunt în funcție acuma nu înțeleg care este uriașa responsabilitate la care s-au angajat atunci când au fost propuși, numiți în funcțiile respective”, a spus Liviu Dragnea.

Care credeți că este cea mai potrivită întrebare pentru referendumul de pe 26 mai?

View Results

Loading ... Loading ...

Urmărește-ne și pe TWITTER!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here