Grupul israelian Elbit Imaging, principalul acționar al dezvoltatorului imobiliar Plaza Centers, care se ocupă de mulți ani de transformarea Casei Radio într-un centru comercial, a acceptat să plătească o amendă civilă de 500.000 de dolari în SUA, după ce autoritățile americane au decis că israelienii au încălcat legea și au plătit nejustificat 14 milioane de dolari unor consultanți pentru proiectul din România, dezvăluie Profit.ro.

“Între 2007 și 2012, Plaza Centers a plătit consultanților, direct și indirect, aproximativ 14 milioane de dolari. Directorii din conducerea Plaza Centers au autorizat aceste plăți, deși documentele aduse în sprijinul plăților nu au identificat serviciile furnizate de consultanți conform contractelor”, este concluzia Autorității americane pentru Reglementarea Pieței de Capital (SEC).

Plaza Centers a înregistrat plățile către consultanți drept “cheltuieli legitime pentru serviciile primite, când, de fapt, fondurile, sau o parte din ele, e posibil să fi fost folosite pentru a corupe oficiali guvernamentali români sau să fi fost delapidate“, arată SEC în decizia, analizată de Profit.ro, privind amenda civilă impusă Elbit.

Grupul Elbit, listat pe bursa Nasdaq, a fost investigat în SUA după ce a raportat, voluntar, nereguli descoperite în legătură cu proiectul Casa Radio, deținut în parteneriat cu statul român și grupul turc Kucuk. Elbit a notificat autoritățile din România și SUA că a descoperit neregulile în 2016 și a inițiat o anchetă internă.

SEC a decis că Elbit a încălcat Legea privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), în condițiile în care a plătit, prin intermediul Plaza Centers, milioane de dolari către consultanți terți și agenți de vânzări în legătură cu proiectul Casa Radio și vânzarea unui portofoliu imobiliar mare în SUA.

În total, Elbit ar fi efectuat plăți nejutificate de 27 milioane de dolari. “Elbit și Plaza au făcut plățile deși nu aveau dovezi că agenții de vânzări și consultanții au furnizat serviciile contractate”, arată SEC, care precizează că amenda impusă Elbit reflectă cooperarea grupului cu autoritățile. În 2006, Elbit, prin intermediul subsidiarei Plaza Centers, a anunțat că vrea să dezvolte Casa Radio într-un centru comercial și a angajat o firmă internațională de consultanță pentru evaluarea proiectului, scrie comisarul.ro.

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA DE DIZOLVARE A PSD https://petitieonline.net/petitie/29746158 

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.