Postul de televiziune CNN anunță vineri, citând informații din serviciile secrete americane, că Rusia ar pregăti o operațiune sub acoperire în estul Ucrainei pentru a justifica o invazie militară. Agenții ruși, care ar urma să poarte însemne ale Ucrainei, vor efectua acte de sabotaj împotriva forțelor Rusiei care sunt deja staționate în zonă, scrie G4Media.ro.

CNN arată că Rusia ar fi poziționat în estul Ucrainei un grup de agenți secreți specializați în gherilă urbană și utilizarea explozibililor.

Postul american citează un oficial din serviciile secrete, care a spus sub anonimat că SUA dețin informații despre Rusia care a pregătit un grup de agenți să conducă o operațiune cu „steag fals” în estul Ucrainei, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie.

Acuzația vine în urma unei declarații făcute vineri de Ministerul Apărării al Ucrainei, care spunea că serviciile speciale ruse pregătesc provocări împotriva forțelor ruse în încercarea de a crea un pretext pentru a invada Ucraina.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Statelor Unite, Jake Sullivan, a avertizat deja joi seara că agențiile de informații americane au indicii că Rusia ar putea opta „pentru fabricarea unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin activități de sabotaj și operațiuni informaționale, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei”, potrivit Reuters.

Washingtonul va împărtăși cu presa în termen de 24 de ore detalii „cu privire la ceea ce considerăm ca fiind această potențială prezentare a unui pretext”, a adăugat el.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, despre consolidarea forțelor Rusiei. Pentagonul a estimat că două treimi din forțele ruse din apropierea graniței Ucrainei erau „în afara garnizoanei”, adică au fost dislocate din alte părți ale Rusiei.

La Washington, Casa Albă a transmis că amenințarea unei invazii ruse asupra Ucrainei rămâne ridicată, având în vedere că aproximativ 100.000 de soldați ruși sunt desfășurați la frontiera ruso-ucraineană.

„Amenințarea unei invazii militare este mare”, a mai spus Sullivan reporterilor. „Nu sunt date stabilite pentru alte discuții. Mai întâi trebuie să ne consultăm cu aliații și partenerii”, a mai precizat oficialul de la Casa Albă.

Care este soluția pentru Poliția Locală?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.