Petre Roman şi Teodor Meleşcanu fac parte din sutele de foşti parlamentari – foşti premieri, miniştri şi lideri politici cu greutate – care vor să îşi recupereze pensiile speciale în instanţă, cerând pe cale civilă suspendarea prevederilor legale care îi lasă fără indemnizaţiile de senatori sau deputaţi după ieşirea din activitate, anunță Epochtimes-romania.com.

“Este vorba de o contestaţie făcută de vreo 260 de persoane în legătură cu indemnizaţia aceea de parlamentar. Sunt foarte multe aspecte, e un întreg dosar, o întreagă argumentaţie. Între altele – dar nu chiar neglijabil – e şi faptul că în toate parlamentele din Europa există o asemenea indemnizaţie. Această indemnizaţie a fost anulată pe ideea că e o pensie specială. Dar pensiile speciale – acelea multe, multe şi mari – evident că nu sunt aici. Este vorba despre acele pensii din zona magistraturii: alea sunt neatinse! Mai e vorba de pensiile uriaşe din zona Ministerului de Interne pentru cei care ieşeau la pensie la 40 şi ceva de ani, cu 10-15-20.000 de lei pensie.

De alea nimeni nu s-a atins! Uitaţi de ce această indemnizaţie este întemeiată, vorbesc de temeiul pe care îl are în toate parlamentele europene. Atâta vreme cât eşti parlamentar ai o indemnizaţie – în România era foarte mică 4.000-5.000 de lei, acum nu mai e aşa mică – pentru că nu poţi să ai altă activitate lucrativă. Atunci, dacă ţi se restrânge un drept cât timp eşti parlamentar – şi e un drept important: domnule, eu vreau să îmi câştig existenţa la nivelul cunoştinţelor mele, a capacităţilor mele – atunci acest lucru trebuie compensat atunci când îţi închei complet cariera. Asta e justificarea. Or, ăştia au luat-o pur politic, ca şi când ar fi imoral”, a declarat Petre Roman, fost premier al României şi parlamentar între anii 1990-2015, pentru Ziare.com.

De asemenea, Roman a afirmat că “ăştia” de la USR erau cu “porcăria asta în faţă, în loc să vadă că asta are o întemeiere în toate parlamentele europene”.

În ceea ce îl priveşte pe Meleşcanu, fost preşedinte al Senatului şi fost ministru de Externe, acesta consideră, conform Ziare.com, că doar actualii parlamentari şi cei din legislaturile viitoare ar trebui să nu mai beneficieze de indemnizaţie, nu şi cei din trecut, printre care şi el:

“Suntem vreo 300. E vorba de legea care s-a referit că în perioada în care am lucrat la Parlament să nu avem posibilitatea de a include banii de pensie. Practic, timp de 16 ani, eu nu am avut contribuţie la pensie (n.r. – în sens de pensie privată), pentru că hotărârea – legea, până la urmă – a spus că la sfârşit, când ajungi la 75 de ani, atunci poţi să beneficiezi de o indemnizaţie de la Parlament. Asta este situaţia, iar din punctul meu de vedere cred că e normal să respectăm legea care a fost adoptată: adică, dacă de acum înainte s-a hotărât să se elimine această indemnizaţie…în momentul acesta cei care vin (în Parlament) sigur, nu mai beneficiază”.

Potrivit site-ului citat, alături de Roman şi Meleşcanu, printre ceilalţi foşti parlamentari care au contestat la Tribunalul Ilfov “tăierea” pensiilor speciale se numără: Doru Laurian Bădulescu, fost senator PSD/PDSR; Daniela Buruiană, fost senator FSN/PRM; Radu-Spiridon Cojocaru, fost deputat CDR; Costel Ovedenie, fost deputat PRM sau Dănuţ Saulea, fost deputat PRM.

Reamintim că, pe data de 24 februarie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi lasă pe parlamentari fără pensiile speciale.

Te invităm să te alături grupului nostru, România Europeană!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.