Fostul lider al PNL Ludovic Orban a criticat proiectul de lege care permite interceptarea conversaţiilor pe WhatsApp, Messenger, Signal etc., proiect adoptat fără dezbateri de Guvernul Cîţu şi trecut apoi pe repede înainte prin Camera Deputaţilor, exprimându-şi surprinderea că în Camera Deputaţilor s-a adoptat „pe nemestecate”, aşa un proiect, scrie Epochtimes-romania.com.

Ludovic Orban a mai subliniat, într-un scurt interviu acordat Epoch Times, că directiva europeană invocată de guvern pentru a adopta acest proiect de lege care a stârnit îngrijorarea în societatea civilă a fost doar un pretext.

„A fost folosit pretextul Directivei Europene pentru a introduce prevederi în legea de transpunere care nu au nicio legătură cu directiva. (…) E o formă de cenzură a comunicaţiilor online, e un început de cenzură, se poate spune clar, chiar dacă nu e foarte totală reglementarea în sensul impunerii unor instrumente, este un început de cenzură a comunicaţiilor electronice”, a declarat Ludovic Orban pentru Epoch Times.

Fostul lider al liberalilor a mai precizat că a încercat să-i convingă pe unii dintre foştii colegi de la PNL să nu voteze acest act normativ, dar fără succes:

„Inclusiv noi am avut dezbatere în Guvern cu privire la transpunerea directivei şi au fost mai multe forme cu care eu nu am fost de acord, iniţiate de cei care erau implicaţi în procesul de transpunere a directivei. S-a creat o nouă majoritate Parlametară în care e foarte greu de înţeles de unde vin nişte amendamente şi în care nu mai există un spirit critic la nivelul Parlamentului. Noi n-am votat legea aceasta. Am încercat să îi sensibilizăm măcar pe câţiva dintre foştii colegi din PNL, dar nu…”.

„Cum a fost şi cu legea de aprobare a ordonanţei date de Prună… Tot aşa, a trecut ca prin brânză, de unde stătea de 5 ani de zile în dezbaterea Parlamentului ne-am trezit cu ea adoptată în 5 zile. Vigilenţa, inclusiv a unor grupuri parlamentare din Opoziţie, a fost foarte mică…

Mi-e teamă că profitând de anumite prevederi şi chiar anumite ambiguităţi din modul în care sunt scrise anumite texte să se permită violarea secretului comunicaţiilor.

Aş vrea să îmi exprim suprinderea faţă de lipsa de atenţie a partidelor parlamentare, pentru modul în care a fost adoptată, înghiţită pe nemestecate o reglementare de asemenea importanţă sub imperiul infringementului, când de fapt textul nu era strict legat de implementarea directivei”, a adăugat Ludovic Orban.

Reamintim că, pe 7 decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat cu 256 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 7 abţineri proiectul de lege care ar permite interceptarea convorbirilor pe WhatsApp, Messenger, Skype, Signal, Telegram. Proiectul respectiv a fost adoptat de Guvernul Cîţu în ultima şedinţă în care a mai avut dreptul să avizeze astfel de acte normative. Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI) consideră că sunt vizate aplicaţii precum Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire sau Telegram.

Expertul Bogdan Manolea de la APTI a atras atenţia printre primii că proiectul respectiv lărgeşte nejustificat spectrul interceptării comunicaţiilor electronice, inclusiv al accesului la datele de trafic, date de conţinut şi la „conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate” prin reţelele operatorilor de comunicaţii.

Manolea susţine că modificările privind interceptările ar trebui să fie realizate prin Codul de Procedură Penală:

“Aspectele legate de interceptarea legală a comunicaţiilor, cu toate garanţiile de rigoare, sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală (CPP). În mod logic, dacă ar fi vreo problemă sau este nevoie de actualizarea lor, s-ar face tot printr-o modificare la acest cod. (indiciu: e o lege organică, greu de modificat)”.

Forul decizional pentru acest proiect va fi Senatul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.